Actualitate

Dezmembrarea construcțiilor degradate de pe fosta platformă Carbochim se realizează prin procese sustenabile și cu utilaje de ultimă generație (P)

Pe fosta platformă Carbochim se desfășoară lucrări de dezmembrare a halelor vechi și neutilizate, aflate în diferite stadii de degradare.

 

Reprezintă o nouă etapă în demersul de construire a celui mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană din România, realizat de compania IULIUS. Lucrările de dezmembrare se desfășoară în conformitate cu autorizațiile obținute, etapizat, pe segmente delimitate și prin proceduri controlate, pentru limitarea impactului intervenției, atât asupra mediului, cât și asupra confortului în vecinătate. Procesul este realizat de BS Recycling, una dintre companiile autohtone cu experiență vastă în domeniu, care utilizează metode moderne, utilaje de ultimă generație și procese sustenabile.


 Cel puțin 75% din deșeurile colectate în urma dezmembrărilor vor fi reutilizate.

 Toate construcțiile de pe fosta platformă Carbochim au fost supuse unor studii și analize elaborate pentru evaluarea rezistenței și stării lor, dar și pentru determinarea caracterului de relevanță arhitecturală, realizate de experți în domeniu. Ca urmare a acestor demersuri, două clădiri cu valoare ambientală de patrimoniu industrial - clădirea administrativă de cărămidă, simbol vizual pentru Carbochim, și hala cu arcade - vor fi păstrate, restaurate și încadrate în viitorul proiect cu funcțiuni culturale și de servicii. Restul construcțiilor, neutilizate de mai bine de 25 de ani, se aflau într-un stadiu avansat de degradare, nu prezentau valoare arhitecturală sau reprezentau anexe fără relevanță. 


Procesul de dezmembrare se desfășoară în conformitate cu autorizațiile obținute și este realizat de BS Recycling, una dintre companiile autohtone cu cea mai extinsă experiență în executarea lucrărilor de demolare, reciclare și ecologizare a materialelor rezultate. Utilajele folosite sunt unele dintre cele mai performante, inclusiv cu brațe de lucru lungi de 41 m, respectiv 26 m, întrucât dezmembrarea construcțiilor se face de sus în jos, element cu element, în funcție de regimul de înălțime al fiecărei clădiri în parte. În primă fază se acționează asupra zidăriei, iar ulterior se trece la structurile de rezistență, grinzi, stâlpi, planșee, fiecare element fiind coborât controlat la sol și depozitat pe o platformă de stocare temporară. 

Pentru a minimiza disconfortul, cu atât mai mult cu cât șantierul este în oraș, au fost luate măsuri suplimentare de limitare a zgomotului și prafului. Se utilizează tunuri pulverizatoare de apă și furtunuri cu presiune, care acționează până la o distanță de 30 – 40 de metri, iar alte pulverizatoare sunt montate pe brațele utilajelor. De asemenea, sunt montați senzori de praf care se activează în cazul în care se depășește nivelul normal de particule în suspensie din aer. „Din punct de vedere al diminuării zgomotului, folosim utilaje de ultimă generație, care au o valoare minimă a decibelilor. Ca măsură suplimentară, am lăsat construcțiile dispuse perimetral ca barieră fonică, execuția lucrărilor realizându-se din interior spre exteriorul amplasamentului”, a declarat Ing. Tiberiu Voinea, reprezentant al BS Recycling. Totodată, pentru evacuarea deșeurilor, la toate intrările-ieșirile de pe sit, au fost instalate rampe de curățare a roților camioanelor.


Lucrări sustenabile de dezmembrare a vechilor hale de pe fosta platformă Carbochim

Standardele riguroase în materie de sustenabilitate reprezintă o parte importantă din dezvoltarea viitorului proiect de reconversie urbană, proiectat și construit după cele mai înalte principii de responsabilitate privind mediul și neutralitatea climatică. Capacitatea de realizare a lucrărilor într-o manieră sustenabilă a reprezentat un criteriu important în selectarea partenerului BS Recycling. ,,Efectuăm sortarea preliminară a deșeurilor încă din faza de demolare a fiecărei clădiri. Selectăm și colectăm separat deșeurile rezultate, cărămida, betonul, fierul, cartonul bituminos și toate elementele evidențiate în avizul de mediu și prezente pe această platformă”, explică Ovidiu Cioci, reprezentant BS Recycling.


De altfel, deșeurile provenite din activitatea de dezmembrare a construcțiilor de pe fosta platformă Carbochim vor fi reutilizate în proporție de peste 75%, în conformitate cu obiectivul grupului IULIUS de a construi proiecte sustenabile. ,,Noi avem capacitatea și suntem autorizați pentru concasarea și valorificarea deșeurilor nepericuloase. De exemplu, folosim deșeurile din beton ca strat suport pentru amenajarea de platforme și drumuri tehnologice, plus că mai avem o colaborare cu un operator autorizat ce refolosește betonul respectiv în tehnologia sa. La fel se întâmplă și în cazul celorlalte tipuri de deșeuri, cu excepția celor periculoase, care nu pot fi reutilizate, eliminarea realizându-se prin operatori autorizați”, a adăugat Tiberiu Voinea. 

Fabrica Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a trecut recent printr-un proces important de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare. Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins achiziționarea de utilaje și echipamente de ultimă generație, dar și crearea unor condiții optime pentru angajați. 


Pe fosta platformă, compania IULIUS propune un proiect investițional de peste jumătate de miliard de euro, ce presupune transformarea zonei în cel mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană din România. Un spațiu fost industrial, tip incintă, în zona centrală a orașului, va fi redat comunității sub forma unui spațiu accesibil tuturor, interactiv, family friendly, cu un puternic caracter cultural, de divertisment și edutainment. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!

Ultimele Stiri
abonare newsletter