Actualitate

Centre de entertainment în premieră, facilități sportive și medicale în Cluj, în cadrul proiectului de reconversie urbană a fostei platforme Carbochim. Ce alte funcțiuni va avea noua dezvoltare (P)

Fosta platformă Carbochim va fi transformată, prin intermediul proiectului de reconversie și regenerare urbană propus de compania IULIUS, estimat la jumătate de miliard de euro, într-un spațiu cu utilizare mixtă, destinat întregii comunități.

Reconversie urbana platforma Carbochim Reconversie urbana platforma Carbochim

 

Prin combinarea elementelor culturale, de retail, office și recreative într-o singură dezvoltare, proiectul le va oferi clujenilor experiența live-work-play. Cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate vor asigura cadrul perfect pentru relaxare și conectare cu natura și se vor realiza investiții importante în infrastructură, atât pentru îmbunătățirea conectivității zonei, cât și pentru fluidizarea traficului. Concepte așteptate de comunitate și care se vor regăsi în proiect sunt și centrele de entertainment pentru copii și adolesecenți, educative, create special pentru ca tinerii să își poată dezvolta abilitățile, talentele și cunoștințele, exact așa cum le place lor, prin experiențe noi și prin joacă, în cazul celor cu vârste mai mici. Dar și un hub medical și diverse facilități sportive destinate unei game largi de activități.


Platforma Carbochim, în prezent neutilizată, va deveni un spațiu deschis întregii comunități și va fi dezvoltat pe baza unui concept family friendly. Proiectul va include facilități culturale, educaționale, sportive și de divertisment, cu experiențe pentru toate vârstele, ce vor fi găzduite de centrele de entertainment pentru familii și spațiile pentru evenimente indoor și outdoor. Astfel, în premieră regională, va fi integrat un concept de entertainment, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Centrul va reprezenta o soluție unică de petrecere a timpului liber, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți, îmbinând experiențe multisenzoriale, sportul și tehnologia într-un concept de real life gaming. 

Un alt centru de distracție va fi dedicat în special copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.


Mixul propus se bazează pe studii de piață locale și pe așteptările comunității, care a fost consultată prin intermediul platformei www.partedincluj.ro. „Fiecare proiect al IULIUS este adaptat specificului local. La Cluj-Napoca ne propunem să oferim și o experiență total diferită în materie de entertainment și educație pentru tineri și copii, dar și o modalitate nouă și activă de a petrecte timp liber cu familia. Astfel, vom oferi comunității o ofertă extinsă de modalități de divertisment, inclusiv printr-un «hub» de gaming, cu simulatoare VR, trambuline, trasee survivor, dar și spații de distracție gândite pentru copiii de vârste mai mici, care includ activități ce îi vor ajuta să experimenteze lumea prin joc. Va fi un proiect centrat pe experiențe, iar integrarea unor concepte accesibile tuturor vârstelor definește caracterul său incluziv”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager.

Experiențele indoor vor fi completate de cele outdoor, pentru că în parcul nou creat, vor fi amenajate zone de joacă, dar și piațete în care se vor organiza activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts, experimente științifice etc. De asemenea, în proiect va fi creată infrastructură prietenoasă pentru mămici și diverse facilități sportive. 


Premiere culturale și un mix de atracții

Inedit în proiect va fi și dezvoltarea unui centru de arte performative, destinație pe care o va primi „hala cu arcade”, a cărei arhitectură va fi păstrată în forma actuală și care va deveni un hot spot cultural-artistic al ansamblului mixed-use. Acesta va fi adminstrat de Centrul Cultural Clujean și va găzdui evenimente pentru toate vârstele, de la festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, la programe de educație culturală, artistică și științe exacte. Suplimentar, se va amenaja și o sală de spectacole, care presupune o îmbinare de programe pentru copii și pentru publicul larg. Auditoriumul va găzdui reprezentații ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment. Ambele concepte reprezintă premiere în piața real estate din România, fiind inspirate din profilul cultural și artistic al Clujului. 


De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți. Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate. Tot aici va exista infrastructură cinematografică de ultimă generație, care va integra concepte în premieră regională.

Viitoarea destinație va include și un nou parc, cu 5,2 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv malul Someșului ce delimitează proiectul. În completarea parcurilor deja existente (Armătura și Feroviarilor) în zona de nord, noul parc va integra arbori impresionanți, diverse tipuri de plante, gazon care invită la relaxare și spații în care pe tot parcursul anului vor fi organizate evenimente în aer liber, spectacole, seri de film și alte concepte în premieră. O grădină japoneză, a cărei amenajare va oferi un spațiu de relaxare completă, inspirat și din elemente ce definesc peisajul urban, dar și facilități de top pentru mișcare și activități sportive vor fi antrenamente vor reprezenta atracții zilnice. 


Din mix vor face parte și peste 400 de branduri, de la cele mass-market, până la cele premium, de renume internațional, cu diverse profiluri: home&deco, DIY, jucării, librării, bijuterii, accesorii etc. De asemenea, vor exista o zonă de food-court, cu experiențe culinare deosebite, restaurante-concept cu tematică internațională, cafenele și un Fresh Market, care își propune să reunească producători locali cu cele mai proaspete produse, gata de preparat în fața clientului și de servit pe loc. 

În viitoarea dezvoltare va fi inclus și un hub cu profil medical, care va reuni servicii multidisciplinare în aceeași locație. 

14 hectare de experiențe pentru întreaga comunitate

Noua dezvoltare se va întinde pe aproximativ 14 hectare, fiind proiectată și construită după cele mai ridicate standarde de sustenabilitate, și va reda orașului o parte a sa, prin:   

- două clădiri industriale păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale

- centru de live arts și sală de spectacole, în premieră națională, ca parteneriat cu sectorul cultural: concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media

- 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura: grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi

amenajarea malului Someșului, pentru accesibilitatea publicului larg și păstrarea cadrului natural

- proiect family-friendly - branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională

- spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local

- investiții de utilitate publică: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului

- peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice

- până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane

Conceptul întregului proiect este realizat de renumitul studio olandez de arhitectură UNStudio. Proiectul se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro

CITEȘTE ȘI:

Cele mai valoroase resurse ale fabricilor: oamenii. Carbochim are angajați care fac parte din povestea sa și de 40 de ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter