Actualitate

Majoritatea românilor nu își permit un concediu de 7 zile. Canicula și prețurile, printre criteriile de programare a vacanței de vară.

Majoritatea românilor şi-au planificat vacanţe mai scurte de 7 zile în această vară. În același timp, 56% dintre turiştii români şi-au planificat vacanţa de vară anul acesta în perioada de vârf a sezonului.

Majoritatea românilor și-au planificat vacanțe mai scurte de 7 zile în această vară|Foto: pixabay.com Majoritatea românilor și-au planificat vacanțe mai scurte de 7 zile în această vară|Foto: pixabay.com

 

 


Potrivit unui studiu de piață, 54% dintre turiştii români şi-au planificat o singură vacanţă pentru vara aceasta, în timp ce 30% intenţionează să aibă două, iar 15% au planificat trei sau mai multe.

Vacanțe mai scurte de 7 zile pentru români 

Referitor la durata vacanţei principale din acest an, cei mai mulţi dintre români menţionează o perioadă sub 7 zile (44%) sau un interval de 7-10 zile (36%).


CITEȘTE ȘI: 
Călătoriți vara aceasta? Urmați aceste sfaturi esențiale pentru a suporta mai bine căldura

„În rândul reprezentanţilor Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18-24 ani se observă tendinţa mai pronunţată de a planifica vacanţe mai scurte de 7 zile (52%). În contrast, cei cu vârste între 35-44 de ani se diferenţiază ca fiind cei care îşi planifică vacanţe mai lungi, 19% menţionând o durată de 11-14 zile (vs. 15% total eşantion), iar 12% vacanţe de peste 14 zile (vs. 6% total eşantion)”, potrivit concluziilor studiului citat de Agerpres.ro

Vacanța în extrasezon, preferată de cei peste 45 de ani 

De asemenea, 56% dintre turiştii români şi-au planificat vacanţa de vară anul acesta în perioada de vârf a sezonului (Iulie-August), procent semnificativ mai mic comparativ cu vara anului trecut (65%). Astfel, 22% au ales perioada mai-iunie, iar 21% au ales să îşi planifice vacanţa în septembrie sau mai târziu.


„Reprezentanţii Generaţiei Z, cu vârste între 18 şi 24 de ani, preferă în mare măsură să-şi planifice vacanţele în perioada Iulie-August (64%), în timp ce persoanele mature, cu vârste de peste 45 de ani se diferenţiază ca planificându-şi mai des vacanţele în extrasezon decât restul populaţiei (27% vs. 21% total eşantion)”, arată cercetarea.

Românii își aleg perioada de vacanță în funcție de prețuri și condițiile meteo

Principalele motive pentru alegerea perioadei vacanţei sunt planificarea zilelor de concediu (54%), preţul (49%), condiţiile meteorologice (42%) şi vacanţele copiilor (18%).


CITEȘTE ȘI: 
Trusa de vacanță. Ce trebuie să ai în bagaj când pleci în concediu?

„Studiul reflectă adaptarea planurilor de vacanţă ale românilor în faţa diferitelor provocări de ordin economic sau climatic”, arată datele sutdiului citat.

Anul acesta se observă o creştere semnificativă a tendinţei de a planifica vacanţele în extrasezon şi o sensibilitate sporită la condiţiile meteorologice extreme, cum ar fi codul roşu de caniculă pe care ţara noastră îl traversează în acest an. În plus, diversitatea preferinţelor pentru petrecerea vacanţei de vară este în mare măsură determinată şi de alţi factori precum etapa vieţii sau statutul familial.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Destinații de vis pentru fiecare zodie. Care este destinația perfectă pentru tine?

Ultimele Stiri
abonare newsletter