Actualitate

Un fenomen meteorologic extrem a pus stăpânire pe mare parte a Europei, inclusiv pe România

Un fenomen meteorologic extrem a pus stăpânire pe mare parte a Europei în ultimii ani. Seceta severă și valurile de căldură au provocat o criză a apei fără precedent, afectând milioane de europeni.

Criza apei lovește Europa. Efectele devastatoare se simt de la nord la sud. Foto: pexels.com Criza apei lovește Europa. Efectele devastatoare se simt de la nord la sud. Foto: pexels.com

 

 


Începând din 2018, peste jumătate din continent s-a confruntat cu condiții de secetă extremă, potrivit Agenției Europene de Mediu. 

 


Efectele acestui fenomen sunt resimțite în toate aspectele vieții, de la agricultură și transport, până la producția de energie, conform The Parliament Magazine.

În România, șase județe au impus restricții de apă în această vară, iar producția agricolă a scăzut dramatic. 


Seceta extremă în Europa: Criza apei afectează milioane de oameni

Guvernul a anunțat un ajutor de până la 600 de milioane de euro pentru fermieri și ia în considerare solicitarea de asistență financiară suplimentară de la Uniunea Europeană.

Situația este la fel de gravă și în alte țări. 


În Sicilia, Italia, un sfert din localități raționalizează apa, iar sectorul agricol se confruntă cu pierderi estimate la 2,7 miliarde de euro. 

În Catalonia, Spania, a fost declarată stare de urgență din cauza secetei, afectând șase milioane de persoane.


CITEȘTE ȘI:
Mai multe localități din județul Cluj primesc apă cu „porția” pe durata caniculei. Compania de Apă: „Furnizarea va fi întreruptă din cauza utilizării apei în alte scopuri decât cele menajere”.

Experții avertizează că schimbările climatice agravează situația, crescând frecvența și intensitatea perioadelor de secetă. În prezent, 30% din populația din sudul Europei se confruntă cu „un stres permanent al apei”.

Lipsa apei în Europa: De la restricții la stare de urgență

Autorităților europene le revine sarcina dificilă de a găsi soluții rapide și eficiente pentru a preveni o criză și mai gravă în viitor. Măsurile propuse includ modernizarea sistemelor de irigații, renaturalizarea râurilor și îmbunătățirea gestionării resurselor de apă.

Specialiștii avertizează că, fără acțiuni concrete în următorii 10 ani, Europa ar putea ajunge la puncte ireversibile în ceea ce privește resursele de apă. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vremea în lume: 2023 a fost cel mai călduros an din istorie! Niveluri record de dioxid de carbon și secetă extremă.

România, expusă schimbărilor climatice. 70% din populație se simte amenințată de căldură și secetă

Ultimele Stiri
abonare newsletter