Actualitate

Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula! Procesiune de la Gherla la Nicula în frunte cu Mitropolitul Clujului.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină. Află programul și toate detaliile despre pelerinajul de la Mănăstirea Nicula.

Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula | Foto: Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula | Foto: Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

 

 


Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru noi transilvănenii are o profunzime aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.

 


Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Pelerinajul începe pe 14 august

Procesiunea va începe miercuri, 14 august 2024, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. 


De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. 

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.


CITEŞTE ŞI
Imagini impresionante la Nicula. Luni seară se va înconjura biserica cu icoana făcătoare de minuni

În ziua praznicului, joi, 15 august 2024, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură. 

Pe toată perioada prezenței lor la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului. 


CITEŞTE ŞI
Pelerinajul la Mănăstirea Nicula se apropie de sfârşit. Mii de credincioşi s-au rugat la icoana făcătoare de minuni

Programul slujbelor cu ocazia hramului Mănăstirii Nicula - 13 - 15 august 2024
Marți, 13 august
07:00 - Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Ceasurile III şi VI
Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
15:00 - Taina Sfântului Maslu
18:00 - Vecernia, Acatistul Adormirii Maicii Domnului
21:00 - Miezonoptica, Utrenia și Ceasul I
Dezlegările Sfântului Ioan Gură de Aur
Miercuri, 14 august
08:00 - Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Ceasurile III şi VI
09:00 - Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Predică PS Benedict Bistrițeanul
12:00 - Taina Sfântului Maslu
Plecarea soborului de arhierei din Gherla spre Mănăstirea Nicula
18:00 - Vecernia cu Litie
Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)
21:30 - Scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului
22:00 - Utrenia și Prohodul Maicii Domnului
Înconjurul bisericii cu Icoana
Moliftele Sfântului Vasile cel Mare
Joi, 15 august - Adormirea Maicii Domnului
05:00 - Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserică
08:00 - Acatistul Adormirii Maicii Domnului
09:00 - Sfânta Liturghie arhierească în sobor de arhierei, preoți și diaconi
Slujește IPS Mitropolit Andrei Andreicuț și PS Teofil Roman de Iberia (Spania)

Icoana Maicii Domnului a lăcrimat continuu aproape o lună 

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Nicula, aflată în judeţul Cluj, la numai trei kilometri distanţă de Gherla, este una dintre cele mai renumite şi cunoscute icoane din ţară, în jurul acesteia adunându-se, anual, zeci de mii de pelerini.

Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, sunt mulţi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer şi sunt multe familii care au dobândit prunci după ce s-au închinat la icoană, scrie crestinortodox.ro.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, în jurul căreia s-a şi dezvoltat pelerinajul şi mulţimea rugăciunilor pelerinilor, a fost zugravită în anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizată pe scândură de brad, întărită cu două cingătoare de brad, în grosime de doi centimetri.

Potrivit unui proces verbal, scris de câţiva militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie şi 12 martie 1699. Până să ajungă la mănăstirea Nicula, icoana a poposit şi în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusă la castel in anul 1713, iar după o perioadă oarecare de timp, ea a fost adusă în mănăstirea Nicula.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tradiții și superstiții de Adormirea Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci pe 15 august, de Sfânta Maria

Vești bune pentru salariați. În mai puțin de o lună, urmează o nouă minivacanță!

abonare newsletter