Actualitate

Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se înăspresc pe aeroporturile din UE. Ce produse nu sunt vizate de restricții.

Din toamnă, regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se vor înăspri din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană. Ce produse sunt admise pentru călătoria cu avionul.

Noi reguli pentru transportul lichidelor în bagajele de mână în toate aeroporturile UE. Ce produse nu sunt vizate de restricții.|Foto: Depositphotos.com Noi reguli pentru transportul lichidelor în bagajele de mână în toate aeroporturile UE. Ce produse nu sunt vizate de restricții.|Foto: Depositphotos.com

 

 


Restricții mai severe pentru transportul lichidelor în bagajele de mână, pe aeroporturile din UE, începând de la 1 septembrie. 

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană impune restricții la transportul lichidelor peste 100 ml, Aeroportul se conformează

Măsura se va aplica în urma Deciziei Comisiei Europene 2024/2109 respectiv a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1998, în ceea ce privește anumite măsuri urgente de securitate aeronautică referitoare la echipamentele de securitate pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor.


Restricții la transportul lichidelor peste 100 ml

De la această dată, pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente cu volum maxim de 100 mililitri.

Pasagerilor li se va cere, de asemenea, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru.

Regulile privind transportul lichidelor, introduse în 2006, fuseseră relaxate pe unele aeroporturi germane dacă bagajul putea fi controlat cu scanere de tomografie computerizată (TC), care utilizează o tehnologie dezvoltată în scop medical şi pot desena rapid o imagine tridimensională a conţinutului unui bagaj.

Produse admise pentru călătoria cu avionul 

Însă oficiali UE au formulat îndoieli cu privire la fiabilitatea noilor scanere TC pentru bagaje.


Medicamentele şi hrana lichidă pentru bebeluşi sunt exceptate de la regulile privind lichidele.

Noile reguli UE permit ca recipientele cu lichide să rămână în interiorul bagajelor la punctele de control echipate cu scanere noi. Totuşi, lichidele şi dispozitivele electronice vor trebui în continuare să fie scoase din bagaje şi prezentate separat la punctele de control dotate cu scanere convenţionale, care sunt comune încă pe multe aeroporturi din UE.


Prin achiziționarea echipamentelor de securitate standard C3 de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj s-a permis pasagerilor să călătorească de pe aeroportul clujean fără restricții la transportul lichidelor în bagajele de mână. Însă, având în vedere decizia Comisiei Europene, începând cu data de 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc de pe Aeroportul Cluj vor putea transporta în bagajul de mână o cantitate  de maxim 100 de ml de lichide/recipient.

Impunerea acestor restricții temporare este determinată de necesitatea revizuirii unor configurații tehnice la echipamentele de securitate standard C3 în vederea îmbunătățirii performanțelor acestora. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană impune restricții la transportul lichidelor peste 100 ml, Aeroportul se conformează

Ultimele Stiri
abonare newsletter