Actualitate

Revoluție în modă: Hainele care te răcoresc cu 13 grade sunt aici! Adio aer condiționat scump - VIDEO

Într-o lume tot mai afectată de valuri de căldură extreme, oamenii de știință au venit cu o soluție inovatoare: haine care răcoresc fizic corpul.

Cercetătorii dezvoltă îmbrăcăminte care reduce temperatura. Foto: captură American Chemical Society / Youtube Cercetătorii dezvoltă îmbrăcăminte care reduce temperatura. Foto: captură American Chemical Society / Youtube

 

 


Descoperirea promite să ofere o alternativă accesibilă și ecologică la aerul condiționat și combate în același timp efectele încălzirii globale.

 


Cercetătorii de la University of Massachusetts Amherst au creat un strat de protecție flexibil, pe bază de cretă, care poate fi aplicat pe țesături. 

În timpul testelor realizate pe o căldură toridă de vară, au constatat că acesta reduce temperatura de sub haine cu până la 13 grade Celsius față de aer și cu până la 9 grade comparative cu țesuturile netratate, scrie CNN.


Inovație în textile: Hainele care combat efectele încălzirii globale sunt aici

Inspirați de tencuielile tradiționale pe bază de calcar folosite pentru răcirea caselor în climele calde, cercetătorii au acoperit materialele textile cu particule de carbonat de calciu. Acest strat special are dublu rol: reflectă energia solară și permite corpului să elimine căldura în mod natural.

Trisha L. Andrew, chimist la UMass, explică procesul: „Începem cu un tricou de bumbac obișnuit și aplicăm acest material pe una sau ambele fețe ale țesăturii". 


Avantajul major al inovației este că poate fi aplicată pe aproape orice tip de material textil disponibil în comerț și rezistă la spălări repetate.

Cercetările în domeniul țesăturilor răcoritoare nu se opresc aici. 


La Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, oamenii de știință au experimentat nanodiamantele, obținând o scădere a temperaturii cu până la 3 grade Celsius. Deși poate părea puțin, diferența poate avea un impact semnificativ asupra confortului și sănătății pe termen lung.

CITEȘTE ȘI:
Cod portocaliu de caniculă în județul Cluj! Temperaturile maxime vor ajunge la 38 de grade Celsius.

Potențialul acestor inovații merge dincolo de îmbrăcăminte. 

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago lucrează la o țesătură răcoritoare care ar putea fi folosită și pentru răcirea clădirilor și a mașinilor. 

Xueping Zhang, profesor la Universitatea Donghua din China, vede un viitor promițător pentru aceste textile: „Odată cu avansarea materialelor și a tehnologiei, textilele de răcire personală vor fi disponibile pentru uzul publicului larg în viitorul apropiat".

Soluția eco pentru valurile de căldură: Îmbrăcămintea care răcorește corpul

Pe măsură ce producția materialelor inovatoare se extinde, experții estimează că ar putea duce la economii de energie de 20-30% datorită reducerii utilizării aerului condiționat. Acest lucru ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului, având în vedere că între 10 și 15% din energia globală este consumată doar pentru răcire.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alarmă globală: Căldura paralizantă amenință omenirea, avertizează ONU

Analiză CNN. Cel mai mare risc pentru economia globală, despre care nu se vorbește

Ultimele Stiri
abonare newsletter