Actualitate

Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca?

Galați este pe primul loc în țară și pe locul 95 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului. Cluj-Napoca se află pe locul 313 în topul oraşelor europene privind calitatea aerului.

Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca? | Foto: Municipiul  Cluj-Napoca - Facebook Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca? | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Agenția Europeană a Mediului a realizat un top cu orașele care au cel mai curat aer.

 


În cadrul studiului, orașele din UE sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM2,5, în ultimii doi ani calendaristici.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului.


CITEŞTE ŞI
Calitatea aerului din Cluj, în atenția europarlamentarului Nicu Ștefănuță: „Viitorul României ține de sănătatea oamenilor”

Potrivit sursei citate, în 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru a proteja sănătatea.

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire, printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.


Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca?

Orașul cu cel mai curat aer din România este Galați. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, orașul se află pe primul loc din România și pe locul 95 din Europa (8.5 micrograme de praf pe metru cubi). Urmează în clasament orașele Constanţa - locul 228 (11.3), Satu Mare - 259 (12.4) Timişoara - 263 (12.6), Arad - 266 (12.7).

Top oraşelor din România care au cel mai curat aer | Foto: eea.europa.eu

Cluj-Napoca se află pe locul 313 la nivel european cu 15.6 micrograme de praf pe metru cub.


CITEŞTE ŞI 
Cluj-Napoca „bate” Bucureștiul la calitatea aerului. Ministrul Mediului: „S-au făcut mai multe pentru reducerea poluării”

Cele mai poluate orașe din România sunt – Slatina - locul 302 (15.1 micrograme de praf pe metru cub), Craiova - locul 303 (15.2 micrograme de praf pe metru cub), Bucureşti – locul 314 (15.6 micrograme de praf pe metru cub), Ploieşti – locul 319 (15.8 micrograme de praf pe metru cub) şi Iaşi – locul 320 (16.0 micrograme de praf pe metru cub). 

Cum au fost clasificate orașele după calitatea aerului

  • bun pentru niveluri de particule fine care nu depășesc valoarea orientativă anuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 5 micrograme de praf pe metru cub
  • corect pentru niveluri de peste 5 și care nu depășesc 10 micrograme de praf pe metru cub
  • moderat pentru niveluri de peste 10 și care nu depășesc 15 micrograme de praf pe metru cub
  • slab pentru niveluri de peste 15 și care nu depășesc 25 micrograme de praf pe metru cub
  • foarte slab pentru niveluri la și peste valoarea limită a Uniunii Europene de 25 micrograme de praf pe metru cub

7 septembrie, Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru

Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru este marcată anual, începând cu anul 2020, la 7 septembrie, potrivit Rezoluţiei 74/212, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la 19 decembrie 2019. 

Tema din 2024 a Zilei internaţionale a aerului curat pentru un cer albastru, „Invest in #CleanAirNow”, subliniază faptul că acum este timpul să investim în aer curat. De asemenea, face apel la parteneriate mai puternice şi responsabilitate comună pentru combaterea poluării aerului

Aerul este primul nostru contact cu lumea, este ceea ce inhalăm de 12 ori pe minut, ne ţine în viaţă sau ne otrăveşte. 99% dintre noi respirăm aer poluat, iar acest lucru nu mai trebuie suportat. Poluarea aerului exacerbează schimbările climatice, provoacă pierderi economice şi reduce productivitatea agricolă. 

Anul acesta, de Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru se face un apel către toată lumea, de la guverne şi corporaţii până la societatea civilă şi indivizi, să investească acum pentru un aer curat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, în topul performanței urbane în România. Orașul, pe primul loc la cea mai bună calitate a locuirii.

Clujul, din nou cel mai bun oraș studențesc al României. Ocupă primul loc pe ţară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter