Administrație

Cluj-Napoca, în topul performanței urbane în România. Orașul, pe primul loc la cea mai bună calitate a locuirii.

Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu conduc topul performanţei urbane în România, conform City Index 2024.

Cluj-Napoca, în topul performanței urbane în România| Foto: Emil Boc - Facebook Cluj-Napoca, în topul performanței urbane în România| Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu conduc topul performanţei urbane în România, conform City Index 2024, un barometru lansat de Institutul pentru Oraşe Vizionare.

 


Analiza City Index dezvăluie o concentrare semnificativă a oraşelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, şapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce oraşele mai puţin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. În plus, singurul oraş din Moldova inclus în Top 10 este Iaşi, subliniind variaţiile regionale semnificative în ceea ce priveşte performanţa urbană în România.

Clujul conduce topul

Calitatea locului este una dintre cele trei componente majore ale City Index şi reflectă atractivitatea oraşului, modul în care infrastructura, atracţiile, mediul natural şi serviciile de sănătate şi învăţământ contribuie la un standard de viaţă ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul întâi, urmat de Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Iaşi. Surprize apar în Top 10 oraşe cu cea mai bună calitate a locului cu Târgu-Jiu, pe locul 7, Râmnicu Vâlcea, pe locul 8, Alba-Iulia, pe locul 9 şi Reşiţa, pe locul 10.


Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a oraşului şi interacţiunea acesteia cu dinamica socială. În această componentă, Bucureştiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iaşi, Braşov şi Arad, care completează primele zece poziţii.

Top orașe la componenta „prosperitate”| Sursa: Institutul pentru Orașe Vizionare


Vibraţia ilustrează dinamismul cultural, social şi demografic al oraşului. Topul oraşelor pe componenta „Vibraţie” este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar Bucureşti ocupă locul al treilea. Constanţa şi Braşov completează Top 5.


Top orașe la componenta „vibrație”| Sursa: Institutul pentru Orașe Vizionare



Un exemplu de raport specific care poate fi generat din City Index este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 - 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Conform acestei analize, municipiul Reşiţa este lider în ceea ce priveşte valoarea plăţilor pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populaţiei, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgovişte şi Galaţi. Deşi Bucureştiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanţa sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populaţiei, este mai scăzută decât cea a unor oraşe mai mici.


Care sunt factorii care influențează performanța urbană

Conform City Index, topul factorilor care influenţează performanţa urbană relativă este dominat de opţiunile de divertisment, educaţie şi competitivitate şi inovaţie.

Analiza evidenţiază un caracter contrastant al oraşelor din România. Chiar şi oraşele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicţii şi discrepanţe între diverse dimensiuni ale performanţei.

City Index 2024 analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ, sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate şi vibraţie, utilizând un set de 51 de indicatori specializaţi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, din nou cel mai bun oraș studențesc al României. Ocupă primul loc pe ţară.

Clujul are un ritm de dezvoltare peste nivelul Capitalei. Alin Tișe: „E important să facem din Cluj un loc și mai prosper pentru noi toți!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter