Actualitate

Profesorii Colegiului Național „Sfântul Sava” cer Ligiei Deca să modifice calendarul examenului de BAC 2025!

Profesorii Colegiului Național „Sfântul Sala” cer Ligiei Deca să modifice calendarul examenului de BAC 2025, considerând că ar putea apărea disfuncționalități majore, mai ales în activitatea liceelor.

Profesorii Colegiului Național „Sfântul Sava”, cer Ligiei Deca să modifice calendarul examenului de BAC 2025 | Foto: Ligia Deca - Facebook Profesorii Colegiului Național „Sfântul Sava”, cer Ligiei Deca să modifice calendarul examenului de BAC 2025 | Foto: Ligia Deca - Facebook

 

 


 

Dascălii Colegiului Național „Sfântul Sala” cer Ligiei Deca, printr-o scrisoare, modificarea calendarului examenului de Bacalaureat 2025, considerând că organizarea propusă de curând de către Ministrul Educației este „o anomalie” și ar putea cauza disfuncționalități majore, mai ales în activitatea liceelor, semnalează Hotnews.ro.


 

Potrivit celor 37 de profesori, organizarea examenului de BAC 2025 după calendarul stabilit de Ministerul Educației nu este nici în „interesul superior al elevilor” și nici în interesul profesorilor.


„Dimpotrivă, există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiasco. Aceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitent”, spun cei 37 de profesori de la „Sfântul Sava”.

Argumentul Ligiei Deca privind schimbările climatice este „irelevant” în ochii profesorilor

De curând, Ligia Deca a cerut schimbarea calendarului de Bacalaureat 2025 din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani. Mai exact, ministrul Educației preciza la vremea respectivă că această schimbare va fi în favoarea elevilor, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să susțină un examen important în săli unde nu există sau nu funcționează aerul condiționat. 


Totuși, acest motiv este irelevant în ochii profesorilor care susțin că acest fapt ar fi „o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional”. 

„Pentru prima dată în istoria recentă a învățământului din România, un examen național ar urma să fie susținut în timpul anului școlar. Considerăm că acest fapt constituie o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional. 


Cadrele didactice vor fi puse în situația – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat”, au mai spus profesorii. 

Fără „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” pentru unii elevi 

Una dintre schimbările propuse de Ligia Deca este ca „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” să fie organizate în timpul probelor scrie ale examenului de Bacalureat, însă dascălii sunt de părere că acest lucru ar putea genera „incertitudini atât în rândul profesorilor, cât și în acela al elevilor”. 

„Organizarea programelor naționale «Școala Altfel» și «Săptămâna Verde» în timpul organizării examenului de bacalaureat intră în contradicție cu ordinul de ministru privind structura anului şcolar 2024-2025”. În Ordin se spune că «Școala Altfel» și  «Săptămâna Verde» se desfășoară doar în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025. În 10 iunie nu mai pot fi organizate.

De aici, profesorii reclamă încă două neajunsuri:

1) Privarea elevilor din clasele terminale de participarea la activitățile specifice acestor programe;

2) Imposibilitatea cadrelor didactice de a participa atât la organizarea examenului național de bacalaureat, cât şi la activitățile specifice care se derulează în cadrul celor două programe naţionale, «Școala altfel» și «Săptămâna verde»”, susțin cei 37 de profesori de la „Sfântul Sava”.

Recuperarea orelor în weekend 

De asemenea, profesorii nu sunt de acord nici cu recuperarea orelor de către elevi în weekend, deoarece pe lângă că nu reprezintă o rezolvare a problemei, este o abordare „post-factum care nu face altceva decât să genereze lipsă de predictibilitate”. 

„Din aceeași categorie fac parte și ultimele «variante de recuperare» vehiculate în spațiul public, respectiv recuperarea orelor în zilele de sâmbătă. 

O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceștia ar fi nevoiți să petreacă în școli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat. 

În același timp, vă reamintim faptul că art. 137, alin. (1) din Codul Muncii stabilește că «Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica»”, îi transmit profesorii Ligiei Deca. 

Astfel, deși profesorii înțeleg hotărârea prin care Ministerul Educației a decis ca elevii să își poată vedea lucrările înainte de a depune contestații, susțin că decizia poate bulversa anul școlar pentru toate clasele de liceu. 

„Faptul că se caută soluții pentru punerea în practică a unei hotărâri deja adoptate este un alt neajuns pe care îl remarcăm. Este o eroare logică aceea de a căuta rezolvarea unei probleme după oferirea soluției. Oricare ar fi, în cele din urmă, soluțiile adoptate, acestea nu vor fi echitabile pentru majoritatea elevilor întrucât vor afecta structura anului școlar, întrerupând fără o explicație rezonabilă un proces educațional în derulare”, au mai adăugat cei 37 de dascăli, arată Hotnews.ro.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bacalaureat 2025. A fost publicat calendarul complet! Când va avea loc prima sesiune a examenului?

Apar noi schimbări pentru elevii care intră la liceu! Ministrul Educației: „Programe noi, manuale noi și cu profesori formați”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter