Actualitate

Uite ce a făcut Dunărea la Budapesta! Ce urmează oare la București? VIDEO

Budapesta se confruntă cu una dintre cele mai grave inundații din istoria recentă, în timp ce nivelul Dunării continuă să crească alarmant.

Dunărea inundă Budapesta și pune la încercare grea sistemele de protecție. Bucureștiul se pregătește pentru ploi torențiale și vânt puternic. Foto: captură Unseen Walks Dunărea inundă Budapesta și pune la încercare grea sistemele de protecție. Bucureștiul se pregătește pentru ploi torențiale și vânt puternic. Foto: captură Unseen Walks

 

 


Potrivit Associated Press, autoritățile ungare se așteaptă ca apele fluviului să mai urce cu încă 50 de centimetri în următoarele zile, punând o presiune imensă pe sistemele de protecție împotriva inundațiilor.

 


Istvan Lang, directorul general al gestionării apelor din Ungaria, a declarat la televiziunea națională: „Aceasta este o inundație foarte mare, care va provoca multe probleme".

Budapesta sub ape: Cum se pregătește Bucureștiul pentru furia naturii 

Serviciile de feribot au fost suspendate, iar apele au inundat deja cheiurile inferioare ale capitalei, amenințând infrastructura critică, inclusiv liniile de tramvai și de metrou.


În ciuda situației critice, autoritățile asigură că centrul Budapestei este protejat până la un nivel al apei de 9 metri, cu previziuni care indică un maxim de 8,5 metri. Totuși, primarul Gergely Karacsony avertizează că sistemul de canalizare este deosebit de vulnerabil, existând riscul unor avarii și disconfort pentru cetățeni.

În contrast, Bucureștiul se pregătește pentru o perioadă de vreme severă, dar de altă natură. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de ploi torențiale și vânt puternic pentru mare parte din România.


CITEȘTE ȘI:
Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, la Cluj. Până când este în vigoare?

Experții avertizează că ploile abundente ar putea pune presiune pe sistemul de canalizare al Capitalei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spunea că debitele estimate pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol, însă vor exista situații mai grele pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări, iar duminică va fi „cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile”.


Alarmă pe Dunăre: De la Budapesta la București, orașele sunt în alertă 

Pentru weekend, ANM a emis cod portocaliu de ploi torențiale pentru mai multe regiuni ale țării, inclusiv Muntenia, cu cantități de apă ce pot depăși 70 l/mp. Vântul puternic, cu rafale de până la 85 km/h în unele zone, complică și mai mult situația.

Criza din Ungaria servește drept un semnal de alarmă pentru București și alte orașe europene. Experții în climatologie subliniază că, în contextul schimbărilor climatice, evenimente meteorologice extreme devin tot mai frecvente și mai intense, necesitând investiții urgente în infrastructura de protecție și sisteme de management al apelor pluviale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ploile torențiale care au dus la inundații devastatoare în Europa, în septembrie, nu sunt întâmplătoare

abonare newsletter