Actualitate

Surpriză cosmică! O nouă planetă mică descoperită în vecinătatea Soarelui. VIDEO

Astronomii au făcut o descoperire fascinantă în apropierea sistemului solar. A fost identificată o exoplanetă de dimensiuni reduse, numită Barnard b.

Astronomii au descoperit o exoplanetă mică, numită Barnard b, cu o masă de doar 37% din cea a Pământului, în jurul Stelei lui Barnard, aflată la doar 5,96 ani-lumină distanță de noi. Foto: Captură European Southern Observatory (ESO) Astronomii au descoperit o exoplanetă mică, numită Barnard b, cu o masă de doar 37% din cea a Pământului, în jurul Stelei lui Barnard, aflată la doar 5,96 ani-lumină distanță de noi. Foto: Captură European Southern Observatory (ESO)

 

 


Planeta are o masă de doar 37% din cea a Pământului, fiind mai mică decât Venus, dar mai mare decât Marte.

 


Steaua în jurul căreia orbitează Barnard b este cunoscută sub numele de Steaua lui Barnard și se află la o distanță de doar 5,96 ani-lumină de noi. Această stea „pitică roșie” a fost ținta unei campanii intense de observații, care a dus la descoperirea noii planete.

Jonay González Hernández, astronom la Institutul de Astrofizică al Insulelor Canare din Spania, a declarat: „Chiar dacă a durat mult timp, am fost întotdeauna încrezători că vom găsi ceva".


Barnard b: Noua planetă pitică descoperită lângă Sistemul Solar

Descoperirea unei planete atât de mici este o realizare remarcabilă. De obicei, planetele mai mari sunt mai ușor de detectat datorită efectului mai pronunțat pe care îl au asupra stelelor lor gazdă. Însă în cazul stelelor mai mici, cum este Steaua lui Barnard, chiar și planetele mai mici pot fi observate.

Cercetătorii au folosit Very Large Telescope al Observatorului European de Sud pentru a căuta semne ale mișcării stelei cauzate de prezența planetei. Ei au descoperit că Barnard b orbitează în jurul stelei sale la fiecare 3,15 zile, la o distanță de doar 0,02 unități astronomice.


CITEȘTE ȘI:
Norocul nu le surâde. Nativul care este urmărit de ghinion.

Din păcate, deși această descoperire este entuziasmantă, Barnard b nu este locuibilă. Alejandro Suárez Mascareño, un alt astronom implicat în cercetare, explică: „Planeta este prea aproape de steaua gazdă, mai aproape decât zona locuibilă. 

Descoperire astronomică: Exoplanetă mai mică decât Venus în vecinătatea Pământului"

Chiar dacă steaua este cu aproximativ 2500 de grade mai rece decât Soarele nostru, acolo este prea cald pentru a menține apă lichidă la suprafață".


Totuși, cercetătorii au găsit indicii că ar putea exista încă trei planete în jurul Stelei lui Barnard, aflate la distanțe mai mari. 

Cercetarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elev din Cluj-Napoca, medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Brazilia

Echinocțiul de toamnă 2024. Ce este și cum ne afectează viața?

abonare newsletter