Actualitate

Un ciclon puternic se îndreaptă spre România, aducând ploi abundente în weekend

România se pregătește de vizita unui ciclon mediteranean puternic în următoarele zile, care va aduce o nouă rundă de ploi în mare parte a țării.

Un ciclon mediteranean puternic, format în Golful Genovei, se îndreaptă spre România, aducând ploi abundente în weekend. Foto: monitorulcj.ro Un ciclon mediteranean puternic, format în Golful Genovei, se îndreaptă spre România, aducând ploi abundente în weekend. Foto: monitorulcj.ro

 

 


Potrivit informațiilor furnizate de conf. dr. Lucian Sfîcă, climatology, ciclonul, format în Golful Genovei, este descris ca fiind „un ciclon autentic", cu caracteristici tipice pentru sezonul rece. 

 


Acesta va fi ușor de recunoscut pe hărțile meteo datorită presiunii scăzute din centrul său, care ar putea coborî sub 1000 hPa când va ajunge în Peninsula Balcanică.

Traseul ciclonului este preconizat să treacă prin zona panonică, ceea ce înseamnă că vestul României va fi cel mai afectat de ploi. Cu toate acestea, există posibilitatea ca fenomenul să genereze și alte zone de precipitații în restul țării, spune climatologul pe pagina Meteo Moldova.


Un ciclon mediteranean se apropie de România: Ce zone vor fi afectate de ploi

Acest tip de ciclon este o sursă importantă de precipitații pentru România, mai ales în sezonul rece. În ultimii ani, numărul redus al acestor cicloni a contribuit la episoadele de secetă din primăverile și verile trecute.

CITEȘTE ȘI: Vânt devastator și ploi torențiale: România, sub asediul vremii extreme

În contextul actual, când luna septembrie a adus deja cantități semnificative de ploi, expertul consideră că ar fi ideal ca și în Oltenia să plouă pentru a elimina deficitul de apă din sol. Totuși, el avertizează că, în funcție de evoluția ciclonului, acesta ar putea fie să rezolve problema secetei în Oltenia, fie să agraveze excesul de apă deja existent în estul țării.


Un ciclon mediteranean puternic, format în Golful Genovei, se îndreaptă spre România, aducând ploi abundente în weekend. Foto: Meteo Moldova / Facebook

Climatolog: Un ciclon puternic va aduce ploi în mare parte a țării 

Ciclonul este botezat Finny de surse germane și Cassandra de cele italiene.

Această situație meteorologică vine să confirme observația făcută de cercetătorul Nicolae Topor în anii '60, care a remarcat tendința perioadelor ploioase sau secetoase de a persista pentru intervale lungi de timp, uneori chiar și luni întregi.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Toamna își intră în drepturi în luna octombrie. Prognoza meteo pentru toată luna.

Ultimele Stiri
abonare newsletter