Actualitate

Nerecomandat celor cu frică de înălțime! Clujenii pot urca în turnul Bisericii „Sf. Mihail” toată luna octombrie.

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

Vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail | Foto: monitorulcj.ro Vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail | Foto: monitorulcj.ro

 

 


Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

 


Turnul Bisericii Sfântul Mihail poate fi vizitat miercurea, sâmbăta și duminica.

„Miercuri și sâmbătă de la ora 10:00 până la ora 17:00 și duminică de la ora 12:30 până la ora 17:00”, au declarat pentru monitorulcj.ro reprezentanții bisericii.


Intrarea este gratuită, iar simultan pot urca 15 persoane în turn.

Biserica Sfântul Mihail, a doua cea mai mare biserică romano-catolică din România

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj s-a aflat în lucrări de modernizare în ultimii ani. Echipa de proiectanți, consultanți și restauratori au lucrat la reabilitarea turnului bisericii, cel mai înalt din România timp de mai multe secole.


Redeschiderea pentru public a bisericii renovate era planificată să aibă loc la finalul anului 2021, însă lucrările au fost încă în desfășurare în ceea ce privește exteriorul bisericii, mai precis la turnul acesteia. Biserica este dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

Întârzierea de o jumătate de an pentru finalizarea lucrării a fost cauzată atât de descoperirea unor elemente artistice, cât și de stadiul avansat de degradare în care se afla turnul bisericii, lucru care nu a putut fi preconizat de constructor până la montarea schelelor.


Firma de construcții care s-a ocupat de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.

Reabilitarea turnului bisericii constituie o adevărată provocare pentru constructor, constituind o muncă atentă încă de la montarea schelei. În prezent, turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, cu 80 de metri înălțime, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara - 90 metri înălțime.

Totodată, reabilitarea lucrărilor de artă și a elementelor de piatră au fost solicitantă pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum arată, noaptea, iluminatul arhitectural de la Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii? VIDEO

Vrei să vezi cum arată Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii? Lucrările de restaurare au fost finalizate. Concert festiv cu ocazia binecuvântării bisericii

Ultimele Stiri
abonare newsletter