Actualitate

Adolescenți, adio smartphone-uri? De ce vor să interzică telefoanele mobile și rețelele sociale pentru adolescenți.

O școală din Olanda a făcut un pas îndrăzneț în urmă cu șase ani, interzicând complet folosirea telefoanelor mobile.

Elevii unei școli olandeze redescoperă bucuria socializării după ce telefoanele mobile au fost interzise în incinta instituției. Foto: pexels.com Elevii unei școli olandeze redescoperă bucuria socializării după ce telefoanele mobile au fost interzise în incinta instituției. Foto: pexels.com

 

 


Rezultatele au fost spectaculoase, transformând viața elevilor și redefinind mediul școlar.

 


Colegiul Calvijn din Olanda a luat această decizie radicală în urmă cu șase ani, în ciuda unei opoziții inițiale puternice. Aproximativ 20% dintre părinți, elevi și chiar profesori s-au opus măsurii, temându-se că va împiedica comunicarea și accesul la tehnologie.

Interzicerea telefoanelor mobile în școli: Cum o decizie radicală transformă viața elevilor 

Însă, în doar patru ani, școala a observat schimbări majore. Curtea și coridoarele școlii, odinioară tăcute și populate de copii cu capul aplecat asupra telefoanelor, au redevenit spații vii de socializare.


Elevii au început să vorbească mai mult între ei, să se joace și să interacționeze în pauze.

Orele de curs au devenit mai interactive, cu o creștere semnificativă a concentrării și participării elevilor.


Cazurile de cyberbullying au scăzut dramatic.

Profesorii au remarcat o îmbunătățire a calității interacțiunilor dintre elevi, creând un mediu mai plăcut și mai productiv.


CITEȘTE ȘI: Adevărul surprinzător despre telefoanele mobile și cancer: Ce au descoperit cercetătorii după 20 de ani de studiu.

Succesul acestui experiment a atras atenția altor școli din zonă, care au început să adopte măsuri similare. Chiar și guvernul olandez a luat notă, recomandând școlilor secundare să urmeze acest exemplu.

Deși nu toți elevii au fost încântați de schimbare - 37% au declarat că le este dor să folosească telefoanele în pauze - beneficiile au fost clare. Școala a observat o îmbunătățire generală a mediului de învățare și a relațiilor sociale dintre elevi.

Inițial, Colegiul Calvijn intenționa să reintroducă treptat utilizarea telefoanelor pentru elevii mai mari. Însă, văzând rezultatele pozitive, a decis să mențină interdicția permanentă. Astăzi, această politică este considerată un punct forte al școlii, care este văzută ca inovatoare și orientată spre viitor.

De ce vor experții interzicerea telefoanelor mobile pentru adolescenți: Cazul școlii olandeze 

Experimentul din Olanda vine în contextul unor dezbateri internaționale despre impactul tehnologiei asupra dezvoltării copiilor. 

Recent, în Italia, un grup de psihologi și pedagogi a lansat o petiție pentru interzicerea legală a telefoanelor mobile pentru copiii sub 14 ani și a conturilor pe rețelele sociale pentru cei sub 16 ani. Motivul? Îngrijorări legate de dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor, care ar putea fi afectată de utilizarea timpurie a acestor dispozitive. Experții susțin că lipsa experiențelor sociale concrete poate influența negativ capacitatea de învățare și socializare a adolescenților.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Măsuri drastice în școlile europene. Se interzice folosirea telefoanelor mobile în incinta centrelor de învățământ!

Ultimele Stiri
abonare newsletter