Actualitate

Mister de două secole: Cutremure cerești inexplicabile care uimesc lumea științifică.

De peste 200 de ani, un fenomen straniu intrigă atât oamenii de rând, cât și cercetătorii din întreaga lume.

De peste două secole, oamenii de știință încearcă să explice originea unor sunete puternice, numite „cutremure cerești De peste două secole, oamenii de știință încearcă să explice originea unor sunete puternice, numite „cutremure cerești

 

 


Cunoscute sub numele de „cutremure cerești", zgomote puternice și neașteptate au fost auzite în diverse colțuri ale planetei, fără o explicație clară a originii lor.

 


Fenomenul se manifestă prin sunete puternice, asemănătoare unor explozii îndepărtate sau tunete intense, care par să vină din cer. Localnicii din diferite regiuni le-au descris în moduri variate, de la „bubuituri răsunătoare" la „sunete ca de artilerie grea".

Prima menționare oficială a acestor sunete misterioase datează din 1811, în Missouri, SUA, în timpul unui cutremur puternic. 


Cutremure cerești: Sunetele inexplicabile care uimesc lumea

De atunci, raportări similare au apărut în numeroase alte locații, inclusiv în Carolina de Sud și în regiunea Lacurilor Seneca din New York.

Scriitorul James Fenimore Cooper, martor al fenomenului în anii 1850, a încercat să-l descrie, spunând că „este un sunet care nu poate fi explicat prin niciuna dintre legile cunoscute ale naturii".


În ciuda progreselor tehnologice, oamenii de știință încă nu au reușit să ofere o explicație definitivă pentru aceste „cutremure cerești". 

CITEȘTE ȘI:
Ochii spre cer! O cometă mai strălucitoare decât stelele va putea fi văzută cu ochiul liber.

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au analizat date seismice recente, comparându-le cu raportările din presă, dar concluziile rămân neconcludente.


Enigma sonoră globală: Ce sunt 'cutremurele cerești' și de ce rămân neexplicate 

Eli Bird, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, a declarat pentru Live Science: „Credem că este vorba de un fenomen atmosferic, nu de unul seismic. Presupunem că se propagă prin atmosferă, nu prin sol".

Printre teoriile avansate se numără:

Explozii ale meteoriților la intrarea în atmosferă

Fenomene oceanice, cum ar fi valuri uriașe care se sparg în larg

Tunete puternice deasupra oceanului

Exerciții militare sau explozii în cariere îndepărtate

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste ipoteze nu a fost confirmată definitiv. 

Misterul „cutremurelor cerești" continuă să fascineze și să provoace comunitatea științifică, demonstrând că natura încă ascunde secrete pe care tehnologia modernă nu a reușit să le deslușească pe deplin.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fenomen grav! Alcool, țigări și energizante, vândute minorilor în magazinele din Cluj.

Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice

abonare newsletter