Actualitate

Emil Boc, despre Inteligența Artificială: „Poate fi folosită pentru lucruri bune sau pentru lucruri mai puțin bune”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, un raport despre Inteligența Artificială, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Emil Boc, despre Inteligența Artificială: „Poate fi folosită pentru lucruri bune sau pentru lucruri mai puțin bune” | Foto: Emil Boc - Facebook Emil Boc, despre Inteligența Artificială: „Poate fi folosită pentru lucruri bune sau pentru lucruri mai puțin bune” | Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat, miercuri, 9 octombrie, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, un raport despre Inteligența Artificială, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 


Emil Boc a subliniat necesitatea de a sprijini IMM-urile și start-up-urile din UE în accesarea tehnologiilor avansate, pentru a stimula inovația și a evita stagnarea. În contrast cu SUA, unde inovația se desfășoară fără multe restricții, Boc a subliniat că Europa trebuie să găsească un echilibru între reglementare și dezvoltare.

„Inteligența Artificială face parte din viața noastră și nu mai putem ocoli pe aceasta. În al doilea rând, IA poate fi folosită pentru lucruri bune sau pentru lucruri mai puțin bune și de aceea trebuie să ne asigurăm de utilizarea etică și în interesul omului a Inteligenței Artificiale.
Opinia pe care am prezentat-o arăta două mesaje. În primul rând să utilizăm Inteligența Artificială în manieră etică și în folosul omului.
În al doilea rând, să oferim sprijin IMM-urilor și start-up-urile din Uniunea Europeană posibilitatea de a avea acces la super-calculatoarele de mare viteză și putere pentru a putea genera noi lucruri bune pentru umanitate”, a transmis edilul la Bruxelles.


Beneficiile Inteligenței Artificiale în domeniul sănătății și educației

Edilul Clujului a evidențiat beneficiile Inteligenței Artificiale în domeniul sănătății, unde se preconizează descoperirea unor medicamente pentru boli greu de tratat și diagnosticarea rapidă și precisă a afecțiunilor.

„IA lucrează non-stop și, dacă ajunge în mâini greșite, poate reprezenta o amenințare serioasă pentru viața pe Pământ. Este esențial să o utilizăm într-o manieră etică și în beneficiul umanității”, a adăugat Boc. 


El a menționat și riscurile legate de militarizarea tehnologiilor de IA, oferind un exemplu cu dronele capabile să distrugă ținte de mare valoare. Totodată, a subliniat importanța reglementărilor europene, menționând că UE este prima entitate globală care a adoptat un regulament referitor la utilizarea IA, protejând drepturile individuale și prevenind abuzurile. 

Provocările viitoare ale Inteligenței Artificiale

Edilul a exprimat îngrijorări cu privire la impactul rapid al Inteligenței Artificiale asupra locurilor de muncă, menționând că, deși unele meserii vor dispărea, vor apărea și altele noi.


„Suntem în fața unui tsunami al Inteligenței Artificiale, iar lipsa unei strategii globale de reglementare poate amenința viața pe Pământ”, a adăugat Boc.

El a prevăzut o societate în care roboții vor fi prezenți în viața de zi cu zi, iar asistenții personali de Inteligență Artificlă vor deveni o normalitate în educație și sănătate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, vizită pe șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN. „Clujul va deveni un hub al inteligenței artificiale”.

Inteligența artificială poate detecta peste 1.000 de boli cu ani înainte de apariția simptomelor

abonare newsletter