Actualitate

Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat autoarei sud-coreene Han Kang. „Proza sa poetică intensă expune fragilitatea vieții umane”.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat în 2024 scriitoarei Han Kang din Coreea de Sud.

Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat autoarei sud-coreene Han Kang.|Foto: Nobel Prize-Facebook Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat autoarei sud-coreene Han Kang.|Foto: Nobel Prize-Facebook

 

 


Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 este acordat autoarei sud-coreene Han Kang „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”, potrivit anunțului publicat de Academia Regală Suedeză de Științe.

Han Kang, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2024

Han Kang s-a născut în 1970 în orașul sud-coreean Gwangju înainte, la vârsta de nouă ani, mutându-se cu familia la Seul. Ea provine dintr-un mediu literar, tatăl ei fiind un romancier reputat. Alături de scrisul ei, ea s-a dedicat și artei și muzicii, care se reflectă în întreaga sa producție literară.


Han Kang și-a început cariera în 1993 prin publicarea mai multor poezii.

Debutul ei în proză a venit în 1995 cu colecția de povestiri „Dragostea lui Yeosu”, urmată la scurt timp după aceea de alte câteva lucrări de proză, atât romane cât și povestiri scurte. Printre acestea se numără romanul (2002; „Mâinile tale reci”), care poartă urme evidente ale interesului autoarei Han Kang pentru artă. 


Principala descoperire internațională a scriitoarei Han Kang a venit odată cu romanul (2007; „The Vegetarian”, 2015). 

Munca lui Han Kang se caracterizează printr-o dublă expunere la durere, o corespondență între chinul psihic și fizic cu legături strânse cu gândirea orientală.


În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice și seturi invizibile de reguli și, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieții umane.

În 2023, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de scriitorul norvegian Jon Fosse.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Universitatea din Szeged, premiul Nobel pentru medicină în 2023. Descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19.

Ultimele Stiri
abonare newsletter