Actualitate

Imagini superbe. Aurora boreală a făcut spectacol pe cerul Clujului. GALERIE FOTO

Aurora boreală a apărut din nou în România, în urma unei furtuni solare puternice. În noaptea de joi spre vineri, spectacolul luminilor nordice a putut fi observat și în Cluj.

Aurora Boreală deasupra Clujului | Foto: Sergiu Răzvan - Facebook Aurora Boreală deasupra Clujului | Foto: Sergiu Răzvan - Facebook

 

 


Spectacolul incredibil al luminilor nordice, cunoscut sub numele de Aurora boreală, a putut fi admirat şi pe cerul României. În mai multe zone din țară, inclusiv în Cluj, cerul a oferit mai multe momente incredibile.
 

Fenomenul spectaculos este rezultatul impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru și poate fi admirat în emisfera nordică sub numele de Aurora boreală.


Locuitorii din Cluj au avut privilegiul să vadă și să se bucure de această minunăție naturală, creând amintiri de neuitat pentru toți cei care au avut norocul să asiste la acest fenomen rar și fascinant.

Aurora Boreală, văzută din Florești | Foto: Trăiesc în Florești-Cluj - Facebook
Aurora Boreală, văzută din Beliș | Foto: Astronomie de amatori - Facebook

O furtună geomagnetică severă ar fi provocat spectacolul de pe cer

O furtună solară de mare intensitate a atins Pământul în cursul zilei de joi, conform unui avertisment emis de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din SUA.



Fenomenul, clasificat ca o furtună geomagnetică de nivel G4 pe o scală de la 1 la 5, poate avea consecințe semnificative asupra tehnologiei și infrastructurii noastre.

Furtuna este cauzată de o erupție solară majoră, clasificată X 1.8 (cea mai puternică categorie), care a avut loc pe 8 octombrie.


Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare și sunt produse de moleculele de oxigen situate la altitudini de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Aurora Boreală, vizibilă la Cluj, o furtună geomagnetică care poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice

Aurora boreală pe cerul României. Astronom: „La o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani”

abonare newsletter