Actualitate

Alarmant! Peste 4000 de alerte pentru produse alimentare emise în 2024.

De la începutul anului 2024, siguranța alimentară a devenit o preocupare majoră, după ce nu mai puțin de 4055 de alerte au fost emise pentru diverse produse alimentare.

În primele luni ale anului 2024, aplicația InfoCons a înregistrat 4055 de alerte pentru produse alimentare nesigure, ceea ce evidențiază o criză majoră în siguranța alimentară și necesitatea unei vigilențe sporite din partea consumatorilor și producătorilor. Foto: depositphotos.com În primele luni ale anului 2024, aplicația InfoCons a înregistrat 4055 de alerte pentru produse alimentare nesigure, ceea ce evidențiază o criză majoră în siguranța alimentară și necesitatea unei vigilențe sporite din partea consumatorilor și producătorilor. Foto: depositphotos.com

 

 


Informația a fost făcută publică de către InfoCons, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, sărbătorită anual pe 16 octombrie.

 


Alertele sunt disponibile pentru consultare în aplicația europeană InfoCons.

InfoCons: 4055 alerte alimentare în 2024 - Siguranța alimentară în pericol

Fiecare alertă din aplicație conține detalii esențiale pentru consumatori:


Data emiterii alertei, organizate cronologic de la cea mai recentă la cea mai veche

O descriere clară a produsului în cauză


Țările afectate de alertă

Natura problemei identificate la produs


Gradul de risc asociat.

Această cifră alarmantă de peste 4000 de alerte în mai puțin de un an subliniază importanța vigilenței în ceea ce privește siguranța alimentară. Ea se aliniază cu tema Zilei Mondiale a Alimentației din 2024, „O alimentație sigură astăzi pentru un viitor sănătos", care evidențiază necesitatea unei acțiuni globale pentru a asigura accesul tuturor la alimente sigure și nutritive.

Cifra de 4055 de alerte pentru produse alimentare în 2024 este un semnal de alarmă care ar trebui să determine atât consumatorii, cât și producătorii să acorde o atenție sporită calității și siguranței alimentelor

CITEȘTE ȘI:
Alarmă în lumea parfumurilor. Branduri de lux, ingrediente interzise care ne fac rău.

În prezent, conform datelor statistice prezentate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), peste 2,8 miliarde de oameni din întreaga lume nu își permit o dietă sănătoasă. Dietele nesănătoase, care duc la subnutriție, deficiențe de micronutrienți și obezitate, sunt o cauză principală a tuturor formelor de malnutriție. 

Ziua Mondială a Alimentației 2024: Mii de alerte pentru produse nesigure

Cu toate acestea, multe persoane încă suferă de foame și nu au acces la alimente nutritive. Persoanele vulnerabile sunt adesea nevoite să se bazeze pe alimente de bază sau mai ieftine, dar nesănătoase, în timp ce alții nu au acces la alimente proaspete sau variate, nu au informațiile necesare pentru a alege o dietă sănătoasă sau pur și simplu optează pentru comoditate.

Foamea și malnutriția sunt agravate de crize prelungite cauzate de conflicte, evenimente meteorologice extreme și șocuri economice. Sistemele agroalimentare sunt vulnerabile la aceste crize, dar și contribuie la ele, generând poluare, degradând solul, apa și aerul, și provocând pierderea biodiversității. Cu toate acestea, prin transformarea sistemelor agroalimentare, avem potențialul de a atenua schimbările climatice și de a sprijini mijloace de trai pașnice, reziliente și incluzive pentru toți.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analiză. Consumul de alcool, printre principalele cauze ale mortalității timpurii. Risc crescut de dependență în cazul tinerilor consumatori.

Alimente cu mucegai și mizerie descoperite de inspectorii OPC în zonele turistice din Maramureș. Ce alte nereguli au mai fost găsite?

Ultimele Stiri
abonare newsletter