Ştiri din Transilvania
Alimente cu mucegai și mizerie descoperite de inspectorii OPC în zonele turistice din Maramureș. Ce alte nereguli au mai fost găsite?
Comandamentul Maramureș, unul dintre cele 5 comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru sezonul estival 2022, a efectuat peste 40 de controale în magazinele și restaurantele din zonele turistice din Maramureș.
Nereguli găsite de Protecția Consumatorului/ Foto: Comandament ANPC Maramureș
În perioada 1-12 iulie 2022 au fost controlați 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânța, Sighetu Marmației și Valea Izei.
Ca urmare a acțiunii, echipele de control, din care au făcut parte și tineri colegi – parte a programului de perfecționare Academia Comisarilor – au aplicat 35 amenzi contravenționale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente.
Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de:
- oprire definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.000 de lei,
- oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 lei
- încetarea practicii comerciale incorecte
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlați.
Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:
- Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
- Depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fără elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
- Folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci și care nu funcționau la parametrii prevăzuți, fiind improprii depozitării produselor
- Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
- Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
- Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
- Lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă
- Comercializarea unor produse fără documente de proveniență
- Existența unor produse depozitate direct pe paviment
- Prezenta muștelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
- Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adaugă carne fiarta anterior și congelată)
- Existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere
CITEȘTE ȘI: