Actualitate
Clujul, pe primul loc în țară la parcările inteligente și cele pentru biciclete
Cluj-Napoca este pe primul loc în România în clasamentul locurilor de parcare tip bike box pentru biciclişti, dar și la parcările inteligente, arată o analiză de specialitate.
Locuri de parcare tip bike box, la Cluj-Napoca | Foto: Emil Boc - Facebook
Cluj-Napoca este pe primul loc în România în clasamentul locurilor de parcare tip bike box pentru biciclişti, dar și la parcările inteligente, arată o analiză de specialitate.
Numărul locurilor de parcare inteligente din România era în creştere la 12.154 în 13 oraşe, comparativ cu 9.742 în 2019.
În 2022, topul era condus, la foarte mare distanţă, de Cluj-Napoca, cu 3.505 locuri de parcare inteligente față de Iaşi, care are 1.042 de locuri și Craiova cu 1.026 locuri de parcare inteligente.
CITEŞTE ŞI
Lucrările la Park&Ride-ul de la Aeroport se apropie de final. Circulația pe strada Traian Vuia, redeschisă în octombrie.
Mobilitatea urbană în România a fost mult timp dominată de maşini şi transport public, dar în ultimii ani bicicletele au câştigat teren ca mijloc de transport alternativ, mai arată raportul.
Clasamentul locurilor de parcare tip bike box pentru biciclişti plasează oraşul Cluj-Napoca pe primul loc, cu 19 parcări şi 928 locuri, urmat de Sectorul 6 al Capitalei, cu 17 parcări şi 700 locuri şi oraşul Bacău, cu 14 parcări şi 336 locuri.
Cluj-Napoca, pe primele locuri la parcări pentru maşini electrice
La categoria locurilor de parcare dedicate automobilelor electrice, lucrurile sunt surprinzătoare, atât prin prisma numerelor foarte mici, cât și a prezenței unor orașe mici și medii în top, semn al unei mai mari deschideri către tendințele de eficiență ecologică decât în multe orașe mari ale țării, precizează sursa citată.
Numărul de locuri de parcare total pentru maşini electrice este 618. Primul loc este ocupat de Iași cu 160 de locuri, la fel ca anul trecut, urmat de Cluj-Napoca cu 65, mai puțin cu un loc față de anul trecut.
Venituri de peste 450 de milioane din parcări, pentru primării
Analiza mai arată că primăriile din ţară au obţinut venituri de peste 452 milioane de lei din utilizarea locurilor de parcare şi din amenzile acordate în 2023, în creştere faţă de suma de 314,5 milioane lei colectată în anul precedent, relevă a cincea ediţie a analizei Inventarul Parcărilor Publice.
Potrivit unui comunicat, România dispunea, în 2023, de peste 1,35 milioane de locuri de parcare publice, faţă de 1,299 milioane în 2022. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 şi 5 lei, cu excepţia Clujului şi Oradiei, unde limita maximă ajunge la 10 lei, arată studiul.
CITEŞTE ŞI
4 noi parcări acoperite pentru biciclete în Cluj-Napoca. Unde sunt amplasate?
O evoluţie încurajatoare este înregistrată la nivelul locurilor dedicate persoanelor cu dizabilităţi, care ajung la 33.729, faţă de cele 29.218 din 2022 sau faţă de 13.728 în 2019. Clujul avea, în 2023, 954 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, întrecut doar de Brașov și Oradea.
Ca metodologie, raportul se axează pe adrese trimise la 325 de primării din România. Documentul include informaţiile prelevate de la primării în perioada 1 august - 15 septembrie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: