Actualitate

ȘOCANT. De 10 ori mai mulți europeni uciși de căldură decât de criminali.

Efectele devastatoare ale încălzirii globale au devenit mai vizibile ca niciodată. Un nou studiu arată că temperaturile extreme au ucis de zece ori mai mulți europeni decât toate crimele la un loc în anul 2022.

Încălzirea globală a provocat 38.000 de decese în Europa în vara lui 2022, de zece ori mai multe victime decât toate crimele înregistrate în același an. Foto: depositphotos.com Încălzirea globală a provocat 38.000 de decese în Europa în vara lui 2022, de zece ori mai multe victime decât toate crimele înregistrate în același an. Foto: depositphotos.com

 

 


Cercetătorii au descoperit că din totalul de 68.000 de decese cauzate de căldură în Europa, mai mult de jumătate - adică 38.000 - sunt direct legate de schimbările climatice. Aceste decese ar fi putut fi evitate dacă oamenii nu ar fi „îmbolnăvit" atmosfera cu poluanți care funcționează ca o seră uriașă, încălzind constant planeta.

 


Căldura ucide mai mult decât criminalii

„Mulți văd schimbările climatice ca o problemă a viitorului. Cu toate acestea, constatările noastre subliniază faptul că este deja o problemă urgentă", avertizează Thessa Beck, autorul principal al studiului, conform The Guardian.

Analiza a arătat că cele mai vulnerabile categorii au fost femeile (22.501 decese) față de bărbați (14.026 decese), locuitorii din sudul Europei față de cei din nord și persoanele în vârstă față de tineri. Europa este în special expusă acestui risc, încălzindu-se de două ori mai repede decât media globală.


CITEȘTE ȘI:
AVERTISMENT DRAMATIC. Planeta se încălzește periculos de repede. Experții ONU avertizează că ne îndreptăm spre dezastru.

Situația ar putea deveni și mai gravă în viitor. Săptămâna trecută, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că planeta se îndreaptă spre o încălzire de 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului, ceea ce ar putea duce la și mai multe decese cauzate de căldură.

Temperaturile extreme fac de 10 ori mai multe victime decât criminalitatea în Europa

Pentru a se proteja în perioadele cu temperaturi ridicate, medicii recomandă consumul regulat de apă, evitarea ieșirilor în orele cele mai călduroase ale zilei, verificarea regulată a stării persoanelor în vârstă care locuiesc singure și căutarea spațiilor răcoroase și umbrite.


„Căldura poate fi foarte periculoasă pentru inimă, în special pentru persoanele în vârstă", avertizează Beck, subliniind necesitatea unor măsuri urgente de protecție a populației vulnerabile. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Încălzirea globală afectează sănătatea

abonare newsletter