Actualitate

Președintele Curții Constituționale îi îndeamnă pe români să „cinstească Constituția” prin „fidelitatea față de țară”. Cine este și ce avere are șeful CCR, Marian Enache.

De Ziua Constituției, șeful CCR, Marian Enache, i-a îndemnat pe români să „cinstească” legea fundamentală prin „respect și fidelitate” față de țară. Cine este și ce avere are președintele Curții Constituționale?

Șeful CCR, Marian Enache, îi îndeamnă pe români să „cinstească” legea fundamentală prin „respect și fidelitate” față de țară. Cine este și ce avere are președintele Curții Constituționale?| Foto: CCR - Facebook Șeful CCR, Marian Enache, îi îndeamnă pe români să „cinstească” legea fundamentală prin „respect și fidelitate” față de țară. Cine este și ce avere are președintele Curții Constituționale?| Foto: CCR - Facebook

 

 


Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Marian Enache, a transmis duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei, că cinstirea Legii Fundamentale „trebuie manifestată prin respectul şi fidelitatea faţă de ţară”.

Vineri, CCR a anulat alegerile prezidențiale pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri. 


Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențaiel, luată în unanimitate de cei 9 judecători|Sursa: CCR

Decizia luată în unanimitate de cei 9 judecători a fost motivată prin faptul că procesul electoral a fost viciat, iar alegătorii au fost manipulați.

CITEȘTE ȘI: 
Motivarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale: „Procesul electoral a fost viciat”

Duminică, președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, a transmis un mesaj prin care arată că „valorile fundamentale ale democrației” sunt amenințate, iar poporul român trebuie să fie „unit și hotărât” pentru a contracara aceste demersuri. 


Enache: Avem datoria de a ne reafirma credința în Legea Fundamentală

„În acest an, Ziua Constituţiei noastre coincide cu împlinirea a 101 de la adoptarea Constituţiei din 1923 - Actul fundamental care a definit, într-un context european modern, locul statului român şi drepturile cetăţenilor săi. 

CITEȘTE ȘI: 
Cristian Preda, despre decizia Curții Constituționale de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis: „Ne-am întors în 1996, când CCR refuza să accepte că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori”.

Este un prilej de a reflecta atât asupra evoluţiei Legii Fundamentale a României, asupra importanţei acesteia pentru democraţie şi statul de drept, cât şi asupra provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, se arată în mesaj.


Marian Enache a subliniat că încrederea în Constituţie, respectul pentru statul de drept şi apărarea principiilor democratice sunt elemente fundamentale pentru consolidarea unei societăţi stabile, viabile şi echitabile.

„Cu toate că astăzi suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei, trebuie să fim uniţi şi hotărâţi pentru a le contracara şi a le proteja. Curtea Constituţională va continua să apere Constituţia şi să garanteze că drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor vor fi respectate. În faţa manipulării şi dezinformării, noi, ca naţiune, avem datoria de a promova adevărul şi de a reafirma credinţa în Legea Fundamentală ca un pilon incontestabil al unităţii, al progresului şi al suveranităţii naţionale. (…) Cinstirea Constituţiei poporului român trebuie manifestată prin respectul şi fidelitatea faţă de ţară ca o îndatorire sacră a fiecărui român faţă de tradiţiile şi valorile perene ale României”, se precizează în mesajul transmis de șeful CCR, Marian Enache. 


Șeful CCR câștigă anual din trei pensii speciale mai mult decât din salariul de la Curtea Constituțională

Marian Enache a devenit judecător CCR în 2016, când a fost susținut de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, iar în 2022 a fost ales de plenul Curții în funcția de președinte.

Potrivit declarației de avere depuse anul acesta, Enache a primit în 2023 un salariu de puțin peste 473.000 de lei de la CCR, semnala în toamna acestui an Defapt.ro Adică aproape 40.000 de lei lunar, echivalentul a opt mii de euro.

Tot în 2023, însă, Enache a încasat din pensii speciale peste 762.000 de lei.

Pensia specială de magistrat al CCR și cea de avocat i-au adus 679.800 de lei, iar mandatele de parlamentar, aproape 83.000 de lei.

Marian Enache, actualul președinte al Curții Constituționale a României, și-a început cariera la vârsta de 23 de ani, în anul 1977, ca avocat în Baroul Iași, la scurt timp după ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Ulterior, a activat ca avocat în Baroul Vaslui, până în 1990.

După Revoluția din Decembrie 1989, avocatul Marian Enache a fost membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), apoi a ajuns vicepreședinte al Adunării Deputaților în calitate de deputat din partea Frontului Salvării Naționale (FSN).

CITEȘTE ȘI: 
Viața de lux a șefului CCR: cheltuie 9.000 de euro lunar și îi mai rămân 6.000 pentru economii. Totul din bani publici

Enache a fost deputat al Partidului Democrației Sociale din România (PDSR), a trecut ulterior prin Alianța pentru România condusă de Teodor Meleșcanu, iar din 2008 a ajuns în Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu.

Câțiva ani mai târziu, a ajuns deputat UNPR, partid condus de Gabriel Oprea. La finalul mandatului, în anul 2016, a fost numit judecător la Curtea Constituțională pe o perioadă de nouă ani, cu sprijinul PSD, potrivit Defapt.ro

Dosar „pierdut” la Securitate

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) anunța în 2009 că SRI a comunicat că Marian Enache figurează cu un dosar de rețea, însă „dosarul nu s-a păstrat în arhivă”. Ce înseamnă că dosarul nu mai este în arhivă? E posibil ca el să fi fost distrus în decembrie 1989, când fosta conducere a Securității comuniste a ordonat distrugerea unor dosare.

„Practic, a fost o operațiune coordonată de șeful Departamentului Securității Statului (DSS), fostul general Iulian Vlad, de distrugere sistematică a arhivei”, declara istoricul Mihai Demtriade pentru sursa citată. 

Președintele CCR a negat orice legătură cu Securitatea. Inclusiv că ar fi fost recrutat de Securitate sau că ar fi dat și semnat note informative.

Citește continuarea articolului:
EXCLUSIV A avut dosar de turnător, dar susține că a fost victima Securității: președintele CCR, Marian Enache, se plânge că nu a putut să-și viziteze rudele din străinătate
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Viața de lux a șefului CCR: cheltuie 9.000 de euro lunar și îi mai rămân 6.000 pentru economii. Totul din bani publici

Ultimele Stiri
abonare newsletter