Actualitate

Daniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale: „E despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice”. Recomandările rectorului UBB pentru susținerea unui candidat comun.

În spațiul public au fost vehiculate mai multe variante de prezidenţiabili din partea coaliţiei de guvernare, printre care și numele rectorului UBB, Daniel David. „În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice”, spune rectorul UBB, profesorul Daniel David.

aniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale: „E despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice”.|Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook aniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale: „E despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice”.|Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook

 

 


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi despre variantele de prezidenţiabili că, în opinia sa, candidatul comun al partidelor pro-europene nu trebuie să fie reprezentantul partidelor politice, sens în care a înaintat câteva nume, precum cel al profesorului Daniel David, rectorul UBB, sau a lui Daniel Funeriu, Toader Paleologu, Crin Antonescu, Nicușor Dan, personalităţi care dispun de capacitățile necesare pentru cea mai înaltă funcție în stat. 

„Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală”, potrivit rectorului UBB, profesorul Daniel David. 


Daniel David: E despre ce doresc oamenii și cum văd situația partidele politice

Astfel, potrivit lui Daniel David, în acest moment rămân importante așteptările românilor și gestionarea situației politice. 

CITEȘTE ȘI: 
Daniel David, despre decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: „Să fim înțelepți și să unim «româniile polarizate» acum într-o Românie euroatlantică puternică”

„În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice)”, notează rectorul UBB, profesorul Daniel David în analiza publicată pe blogul personal. 


Rectorul Daniel David a făcut și o serie de recomandări pentru stabilirea candidatului comun la președinție, prilej cu care a subliniat însemnătatea unui Parlament funcțional și a unui Guvern cu „oameni competenți”.

„Este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale”, a explicat rectorul UBB, psihologul Daniel David, în analiza citată. 


„Susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat” 

Potebțialii candidați pentru alegerile prezidențiale trebuie evaluați „rațional politic” și „riguros sociologic”.

„Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).


Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta). Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat”, a notat profesorul Daniel David, rectorul UBB, în analiza publicată pe blogul personal. 

Citește analiza integrală semnată de Daniel David pe blogul autorului. 

Daniel David este profesor de științe cognitive clinice și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autor al monografiei „Psihologia poporului român” (Polirom, 2015).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel David, mesaj pentru susținerea României europene. „Există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter