Actualitate
TVA și impozitul pe venit, înghețate în 2025? Ce spune ministrul Finanțelor
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, se angajează să construiască bugetul pentru 2025 fără creșteri ale TVA și ale impozitului pe venit, într-un efort de a proteja mediul de afaceri și consumul.
Ministrul Finanțelor promite să încerce să evite majorarea TVA și a impozitului pe venit în 2025. Foto: Tanczos Barna / Facebook
Decizia finală va fi luată în ianuarie, după analiza deficitului bugetar care trebuie menținut în limita de 7%.
În paralel, Guvernul a adoptat luni noi măsuri fiscale prin „Ordonanța trenuleț", incluzând creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 250.000 euro, introducerea unei taxe de 1% pentru construcții speciale și înghețarea salariilor și pensiilor în sectorul bugetar.
Anunț important pentru economia României: Ce se întâmplă cu TVA în 2025
„Voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA şi la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situaţia finală anuală cu deficitul, vom avea toate prognozele de cheltuieli pe fiecare ordonator principal de credite, vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7% (deficit, n.r.), deşi este extrem de restrictivă. Nu îmi doresc să împovărez şi mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm şi mai mult consumul", a declarat luni ministrul Finanţelor, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
CITEȘTE ȘI:
„Mulțumesc, dragi clujeni!”. Bilanțul lui Boc pentru 2024. VIDEO
Bugetul pentru 2025 ar urma să fie aprobat până la sfârșitul lunii ianuarie, ministrul subliniind că România nu își mai poate permite derapaje bugetare.
Economie 2025: Guvernul încearcă să evite majorarea TVA și a impozitelor
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în Ordonanţa trenuleţ, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale („taxa pe stâlp") şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: