Actualitate

Proiectul Roşia Montană, tot mai aproape de funcţionare

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/dragos-tanase---rmgc.jpg" border="0" alt="Dragoş Tănase, directorul general al RMGC" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dragoş Tănase, directorul general al RMGC, a anunţat că speră ca în următoarele luni compania să obţină toate avizele necesare demarării investiţiei.</p> <p>Directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase, a anunţat la Alba Iulia că speră că, în următoarele luni, compania va obţine toate avizele necesare demarării investiţiei. El a precizat că aceasta este principala preocupare în acest moment.</p>

„Principala noastră preocupare este obţinerea avizelor pentru începerea construcţiei. În momentul de faţă, noi avem în procedură de evaluare la Ministerul Mediului, sperăm să finalizăm această procedură de evaluare şi să obţinem acordul de mediu, avem câteva avize pe care încercăm să le obţinem în următoarele luni. După obţinerea avizelor principale pentru proiect vom demara din nou achiziţia de proprietăţi. După cum ştiţi, am cumpărat 80% din terenurile necesare proiectului, trebuie să demarăm achiziţia pentru restul de 20% din proprietăţi. Sperăm să demarăm aceste achiziţii, la fel, undeva în următoarele luni, după ce vom obţine avizele principale”, a declarat Dragoş Tănase.

„Nu pot să dau un pronostic când anume vom obţine avizele. Partea pozitivă este că ne aflăm într-un proces de evaluare, există o serie de întrebări şi răspunsuri de ambele părţi, noi muncim intens la a furniza toate răspunsurile şi, din punctul nostru de vedere, noi credem că procedura poate fi încheiată foarte curând”, a completat directorul general al RMGC. El a spus că, în prezent, Comitetul de Analiză Tehnică (CAT), format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, evaluează Studiul de impact asupra mediului.


“Comitetul de analiză tehnică este, în momentul de faţă, întrunit şi el evaluează studiul nostru de impact asupra mediului primind întrebări. Din punctul nostru de vedere, noi am răspuns la toate întrebările aduse de către comitetul de analiză tehnică. Urmează ca acest CAT să emită recomandarea finală pentru acordul de mediu. După emiterea recomandării finale, această recomandare merge către Guvern, unde este aprobată în şedinţa de guvern şi se emite acea Hotărâre de Guvern pentru emiterea acordului de mediu. Nu pot să prognozez când se va întâmpla acest lucru. Din punctul nostru de vedere, nu vorbim de ani. În următoarele luni, sperăm noi, se vor întâmpla aceste lucruri”, a declarat Dragoş Tănase.

Sute de locuri de muncă

Directorul general al RMGC a precizat că, în ciuda crizei economice, compania a angajat 200 de oameni în 2010 şi a creat alte sute de locuri de muncă indirect. “În ciuda crizei economice şi în ciuda faptului că multe companii au trecut prin perioade de restructurare, noi totuşi am reuşit să creăm locuri de muncă. În ultimul an, deşi proiectul nu a pornit, am reuşit să angajăm 200 de oameni în compania Roşia Montană Gold Corporation. De asemenea, prin furnizorii noştri am demarat anumite programe. Noi credem că am creat câteva sute de locuri de muncă indirecte legate de acest proiect”, a precizat Dragoş Tănase.
“Planurile pe 2011 continuă să fie ambiţioase. Deşi încă nu avem avizele pentru proiect, încercăm în continuare să facem angajări la Roşia Montană, pe câteva proiecte pe care noi le considerăm importante (...) Pentru anul 2011, ne propunem un program foarte ambiţios de investiţii în patrimoniu. În Roşia Montană, proiectul minier are în plan conservarea a numeroase obiective de patrimoniu, obiective care până acum au fost cercetate şi documentate tot prin intermediul unui program pus la dispoziţie de companie. În mod concret pentru 2011, vom începe reabilitarea a două clădiri simbolice din Roşia Montană, primăria şi şcoala veche. La fel, am bugetat pentru 2011 lucrul la 50 de case din zona istorică protejată din centrul comunei. Ne mai propunem reînceperea programului de cercetări arheologice. La fel, avem un alt program care prevede lucrări de conservare şi de redeschidere a complexului de galerii romane din zona istorică protejată. Credem că toate aceste proiecte sunt foarte bune în ceea ce priveşte patrimoniul, practic ele vor fi o investiţie în patrimoniu şi o dovadă a faptului că ceea ce spunem nu este doar o promisiune pe hârtie. Noi încercăm să ne ţinem de promisiune şi să arătăm acest lucru. Pe de altă parte, ele generează, evident, locuri de muncă, lucru foarte dorit în comunitatea locală”, a declarat Dragoş Tănase.


2011, un an plin de proiecte

Planurile companiei Roşia Montană Gold Corporation pentru anul în curs nu se opresc aici.

“În 2011, vom reîncepe tot ceea ce înseamnă proiectarea tehnică de detaliu. La momentul în care vom intra în faza de construcţie, trebuie să avem proiecte tehnice detaliate de execuţie şi toată această parte de proiectare tehnică pentru implementarea proiectului minier va continua în 2011. În plus faţă de aceste proiecte, ne dorim foarte mult să continuăm să ne implicăm în activităţile sociale şi culturale din zonă. Probabil cunoaşteţi deja implicarea noastră foarte activă şi colaborarea noastră foarte strânsă cu comunităţile locale pe diverse festivaluri, zile, evenimente speciale pentru comunităţile respective, vom continua această implicare alături de comunităţile locale, vom încerca să ne implicăm într-un număr mai mare de activităţi culturale. Vom anunţa la un moment dat un proiect special în ceea ce priveşte partea de itinerare a artefactelor găsite în Roşia Montană. La fel, în viaţa socială, după cum ştiţi că am anunţat deja, am decis să ne implicăm alături de clubul de fotbal Unirea Alba Iulia. Dânşii se află într-un moment mai dificil şi am decis să ne implicăm alături de dânşii în această echipă. Dorim să creştem rolul şi profilul companiei în această zonă”, a mai declarat Dragoş Tănase, directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Ultimele Stiri
abonare newsletter