Actualitate

Fervex, interzis oficial, dar vândut totuşi la liber în farmacii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/06/desc 06-06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O parte din farmaciştii clujeni habar nu aveau, astăzi, că nu mai au voie să vândă niciun sortiment de Fervex. Aceştia dau asigurări că pacienţii care au folosit până acum Fervex nu riscă absolut nimic deoarece loturile vândute în România sunt sigure. </strong></p>

Astăzi la orele prânzului, la câteva ore după ce anunţul privind retragerea Fervexului de pe piaţă circula pe toate mijloacele de informare media, în farmaciile din Cluj-Napoca încă se mai putea cumpăra acest produs. O parte din farmacişti nu ştiau absolut nimic despre faptul că nu mai au voie să vândă Fervex şi îl comercializau fără probleme. “Nu am primit nici o înştiinţare. Este posibil să fi fost anunţată şefa noastră care momentan este plecată din localitate”, a afirmat o farmacistă din Cluj-Napoca. Astfel de situaţii au fost întâlnite în câteva farmacii din centrul oraşului şi din cartierul Zorilor. Doar o farmacistă a aflat despre interzicerea acestui produs şi a declarat că nu mai vinde Fervex pacienţilor cu toate că i s-a comunicat că nu există loturi cu probleme în ţara noastră.


Fervex, în curs de retragere în Cluj-Napoca

Conducerea Colegiului Farmaciştilor Cluj a precizat că majoritatea farmaciilor au fost informate, astăzi, despre această interdicţie, însă este posibil ca unele să nu fi primit infomarea şi să se mai poată cumpăra din unele locuri Fervex. „Este în curs de retragere produsul Fervex. Majoritatea farmaciilor au primit înştiinţare. Poate că întâmplător, mai poate fi cumpărat de undeva”, a declarat Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Nu prezintă niciun pericol pentru pacienţi

Farmaciştii clujeni asigură că în ţara noastră nu se comercializează Fervex cu aromă de zmeură, produsul din lotul cu încărcătură microbiană astfel că pacienţii nu au motiv de îngrijorare dacă au folosit celelalte sortimente de Fervex. „Nu există absolut niciun motiv de îngrijorare. Fervex-ul care se vinde în România nu are nimic, retragerea tuturor sortimentelor a fost doar o măsură de precauţie”, a menţionat Speranţa Iacob.


Producătorul medicamentului Fervex, fabrica Upsa din Franţa a descoperit un lot cu încărcătură microbiană, mai exact Fervex cu aromă de zmeură, pentru care a cerut retragerea de pe piaţă ca măsură de precauţie. Ulterior, pentru siguranţa pacienţilor, Agenţia Europeană a Medicamentului a hotărât retragerea de la comercializare a tuturor formelor de Fervex granule pentru adulţi şi copii, nu numai a celor cu aromă de zmeură. În aceste condiţii, nici în farmaciile din România nu mai este permisă comercializarea acestui medicament.

Greaţă, vărsături şi diaree, reacţiile adverse

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu a subliniat că reacţiile adverse care ar putea fi produse de medicamentele Fervex cu încărcătură microbiană sunt greaţă, vărsături şi diaree.


Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice şi vasomotorii, stărilor gripale, pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazală şi sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare, potrivit prospectului produsului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter