Actualitate

NEWS-ALERT: Şase copii din CLUJ au ajuns la spital după ce s-au INTOXICAT cu CIUPERCI

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/ciuperci.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Patru copii din judeţul Cluj, unul din Sălaj şi unul din Bistriţa Năsăud au fost internaţi în spitalele din Cluj-Napoca după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Pacienţii au vârsta între 2 şi 14 ani. </strong></p>

La scurt timp de la începerea sezonului estival, perioadă în care multe persoane consumă ciuperci culese din flora spontană, au apărut deja primele cazuri de persoane intoxicate cu ciuperci otrăvitoare. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, toţi cei şase pacienţi internaţi în ultima perioadă în spitalele din Cluj sunt copii. Este vorba despre un copil de 2 ani din judeţul Sălaj, unul de 4 ani din judeţul Bistriţa Năsăud, trei copii de 2 ani, 2,4 ani şi 4 ani din mediul rural din judeţul Cluj şi unul de 14 ani din Cluj-Napoca, zona Pata Rât. Dorina Duma, directorul DSP Cluj a declarat că acum cei şase copii sunt în afara oricărui pericol.


În anii precedenţi au fost şi decese

În cursul anului 2009, conform statisticilor DSP Cluj, au fost înregistrate 56 cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci (18 copii şi 38 adulţi) cu domiciliul în judeţul Cluj. Din cazurile menţionate, 23 % au prezentat gravitate maximă necesitând hemodializă şi s-au înregistrat 4 cazuri de deces la copii.

În cursul anului 2010 s-au înregistrat 32 cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci, dintre care 22 copii şi 10 adulţi.


În anul 2011, 8 copii au fost spitalizaţi pentru intoxicaţie cu ciuperci (3 din judeţul Cluj şi 5 copii din alte judeţe).

În anul 2012, au fost 2 adulţi din judeţul Cluj şi 6 copii (4 din judeţul Sălaj unul din Satu Mare şi unul din Cluj.


Fiţi atenţi de unde cumpăraţi ciuperci

Dorina Duma a subliniat că ciupercile pot fi comercializate doar în următoarele locuri: pieţe de desfacere „en gros”, pieţe şi hale desemnate în acest scop de către autorităţile locale, unităţi comerciale a căror autorizaţie de funcţionare cuprinde şi desfacerea ciupercilor sau în alte locuri desemnate în acest scop de către autorităţile locale.

în ultimul timp, chiar culegătorii de ciuperci care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranţa că acestea sunt comestibile.


Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi prin fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter