Actualitate

FOTO: Parcul Detunata, un PERICOL PUBLIC: Copacii stau să cadă în capul trecătorilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/11/copaci uscatiparc detunata 14.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tot mai mulţi copaci din parcul Detunata s-au uscat, iar oamenii se tem că le vor cădea crengi în cap mai ales că unii arbori uscaţi sunt aproape căzuţi la pământ. </strong></p>

Parcul Detunata din cartierul Gheorgheni, unul dintre cele mai mari parcuri din oraş este presărat în multe locuri de copaci uscaţi în totalitate sau parţial. Dacă pe de o parte, autorităţile locale au început anul trecut o acţiune de plantare de arbori în cadrul programului „Un copil – un arbore” în mai multe zone din oraş, inclusiv în Parcul Detunata, pe de altă parte au „uitat” de arborii uscaţi sau care dau semne că se vor usca.


La o simplă plimbare dintr-un capăt în altul al parcului, oricine poate observa cu uşurinţă că numărul copacilor uscaţi trece de 20. Locuitorii din zonă sunt nemulţumiţi din cauză că autorităţile locale nu iau nicio măsură. „Eu nu înţeleg ce fac domnii de la Primărie. Am văzut că zilele astea au tăiat iarba şi m-am bucurat că poate vine cineva să taie şi copacii ăştia uscaţi. Nu numai că strică aspectul, dar poate au vreo boală şi se transmite de la un copac la altul şi ne-om trezi cu tot parcul ăsta uscat. Păcat că nu au grijă de parc”, afirmă un pensionar care vine aproape zilnic în parc.

Copacii au început să se usuce încă de acum doi ani

Problema nu este recentă, ci este veche de cel puţin doi ani. În vara anului 2011 au început să apară primii copaci uscaţi, iar reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au promis la acea dată că vor rezolva problema prin toaletarea şi tăierea arborilor cu probleme. „De mai mulţi ani tot am văzut copaci uscaţi, dar parcă aşa mulţi ca anul ăsta nu erau. Poate e din cauza secetei de anul trecut. Oricum ar trebui să facă Primăria ceva că arată urât şi poate ne mai şi pică vreo creangă din aia uscată în cap. Mă gândesc mai ales la copii că ei nu sunt atenţi şi aleargă peste tot. Am văzut că acolo lângă şcoală (Şcoala Internaţională – n.red.) un copac e căzut aproape de tot la pământ”, spune Maria, o femeie care locuieşte în apropierea parcului.


Specialiştii din Primărie nu ştiu de ce s-au uscat copacii

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca spun că specialiştii de la Spaţii Verzi nu au fost încă în parcul Detunata pentru a vedea exact care este situaţia şi subliniază că există situaţii similare şi alte zone din oraş. „Se pare că există mulţi arbori în tot oraşul care s-au uscat, în special răşinoase, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul”, precizează Mirela Ogruţan, din cadrul Biroului Mass-Media.

 


 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter