Actualitate

Pronunţarea sentinţei în dosarul Apostu a fost amânată de Curtea de Apel Târgu Mureş

Curtea de Apel Târgu Mureş a anunţat luni că a amânat pronunţarea în dosarul de corupţie al fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu pentru data de 25 iulie.

Magistratul care instrumentează acest caz a considerat că mai are nevoie de timp pentru a analiza probele din dosar şi pentru a pronunţa o soluţie.

Sentinţa în dosarul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia sunt acuzaţi de fapte de corupţie era aşteptată luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac, a declarat că pronunţarea s-a amânat pentru 25 iulie, la ora 12.30. Liliac a explicat că judecătorul acestui dosar a considerat că mai are nevoie de timp pentru deliberare.


La ultimul termen pe fond în această cauză, din data de 1 iulie, instanţa a dat cuvântul inculpaţilor şi apărătorilor acestora pentru a formula concluziile, ocazie cu care fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Undina Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia şi-au susţinut nevinovăţia.

Dosarul a fost strămutat la Târgu Mureş de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta patru persoane au fost trimise în judecată - Sorin Apostu, Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi denunţătoarea Aspazia Droniuc - pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual.


Fostul primar Sorin Apostu este acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.

''În cursul anilor 2009 - 2011, în schimbul încheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului - inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar'', precizează DNA.


În sarcina lui Sorin Apostu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

În decembrie 2011, când DNA a anunţat trimiterea în judecată a soţilor Apostu, precum şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia şi a denunţătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro, care i-ar fi aparţinut lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând Monică Undina Apostu.


Procurorii DNA susţin că în perioada 2010-2011 Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ''pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente''.

Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ''suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă''.


Aspazia Droniuc a fost inculpată în dosar pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost iniţial condamnată în dosar la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă a fost reinculpată ulterior.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Călin Mihai Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

abonare newsletter