Actualitate

Află cine a construit ceasul cu cea mai mare precizie din lume

Un grup de fizicienii au prezentat, joi, ceasul atomic experimental cu cel mai înalt grad de precizie din lume, capabil să varieze cu mai puţin de o secundă în 13,8 miliarde de ani, vârsta estimată a Universului.

Fizicienii americani au pecizat că pendul funcţionează cu atomi de yterbiu, un element chimic din clasa pământurilor rare, şi cu lasere care asigură o regularitate de 10 ori mai mare aceleia a celor mai bune ceasuri atomice existente. În comparaţie cu un ceas cu cuarţ, noul ceas are o precizie mai mare de 10 miliarde de ori.

“Această descoperire a oamenilor de ştiinţă are implicaţii potenţiale importante nu doar pentru precizia măsurării timpului universal, ci şi, de exemplu, pentru sistemele GPS şi pentru o varietate de senzori care măsoară diverse forţe, precum gravitaţia, dar şi câmpul magnetic şi temperatura”, a explicat Andrew Ludlow, fizician la National Institute of Standard and Technology (NIST), unul dintre autorii acestui studiu apărut în revista americană Science.


Ca toate pendulele, ceasurile atomice menţin măsura timpului bazându-se pe durata unei secunde corespunzând unui fenomen fizic care se reproduce cu regularitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter