Actualitate
FOTO - VIDEO: Situaţie inedită la Cluj: proteste ilegale cu complicitatea autorităţilor
Protestele din centrul oraşului faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege, sunt neautorizate. O portiță legislativă le permite protestatarilor anti-Roșia Montană să manifesteze în plin centrul orașului, deși nu au autorizație și nimeni nu-și asumă organizarea marșurilor.
După ce proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat în şedinţa de Guvern şi trimis Parlamentului spre adoptare, la Cluj-Napoca peste 1500 de persoane au ieşit, duminică, în centrul oraşului să protesteze. Şi situaţia a continuat şi marţi seara, când în Piaţa Unirii s-au strâns sute de persoane agitând steaguri şi pancarte cu mesaje de susţinere a neînceperii proiectului de la Roşia Montană. Astfel de proteste ar urma să aibă loc în fiecare seară, dau asigurări protestatarii. Ei cer demisia premierului Victor Ponta pe care îl acuză de schizofrenie pentru că în calitate de premier a aprobat proiectul Roşia Montană şi l-a trimis spre aprobare Parlamentului, dar în calitate de deputat se opune proiectului. Protestatarii au asupra lor pancarte şi bannere cu mesaje „Roşia Montană nu este de vânzare”, „Guvernul trădării a pus capăt răbdării”, „România nu este de vânzare”, „Vlad Ţepeş, aveţi clienţi”, „Trei guverne-au încercat însă noi nu i-am lăsat”, „Parlamanentari, nu înstrăinaţi ce nu vă aparţine”, „Avize ilegale de la ministere penale”, au fost doar câteva din scandările clujenilor.
Jandarmii nu pot interveni să-i disperseze
Nimeni nu şi-a asumat organizarea acestor proteste din Piaţa Unirii, manifestanţii declarând că este un protest spontan pentru care nu este nevoie de autorizaţie de la primărie. În acest caz, singurul care ar putea opri aceste proteste este prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, care potrivit legii, poate transmite şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj, Aurel Litan, dispersarea manifestanţilor şi oprirea protestului. Surpriză, însă. Atât Gheorghe Vuşcan, cât şi Aurel Litan, se află în aceste zile în concediu. Atribuţiile lui Litan au fost preluate de prim adjunctul IJJ Cluj, Eugen Pop. Acesta a explicat pentru Monitorul de Cluj cum se procedează în aceste cazuri. „Există trei tipuri de proteste, declarate, nedeclarate şi spontane. În cazul protestelor din aceste zile din Piaţa Unirii vorbim de proteste spontane. Doar prefectul poate decide dacă intervenţia în forţă este legală sau conducătorul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi poate decide să disperseze manifestanţii în cazul în care aceştia atacă forţele de ordine”, a precizat Pop.
Protestatarii anti-Roșia Montană au blocat traficul în centrul orașului
Zeci de minute, traficul troleibuzelor spre cartierul Mănăştur a fost paralizat de protestatarii anti-Roșia Montană care s-au așezat pe jos în fața Prefecturii și au cerut demisia lui Victor Ponta. Circulația a fost reluată în jurul orei 21, dar coada de troleibuze ajungea deja până în cartierul Mărăști. După mai bine de 40 de minute, protestatarii s-au mutat în fața Primăriei și au blocat din nou circulaţia pe ambele sensuri de mers, apoi şi-au continuat marşul spre Casa de Cultură a Studenţilor. Oana Boc, soția primarului Emil Boc, a fost în mijlocul manifestanţilor şi în semn de solidaritate cu aceştia s-a aşezat jos pe asfalt.