Actualitate

Străzile pline cu gropi şi chiriaşii rău platnici sărăcesc bugetul oraşului

Primăria Cluj-Napoca are de plătit 28.000 lei în urma unui proces pierdut cu o firmă de asigurări care a dovedit că proprietarul unui autoturism şi-a avariat maşina din cauza denivelărilor de pe o stradă. Primăria mai are de achitat şi 15.000 lei pentru cheltuieile de bloc neplătite de un chiriaş.

Primăria Cluj-Napoca mai pierde un proces cu o asociaţie de locatari şi este obligată să cheltuiască bani din bugetul local pentru chiriaşii rău-platnici. După ce în urmă cu două săptămâni, consilierii locali au aprobat două proiecte privind plata a aproape 43.000 lei către două asociaţii de locatari în urma unor procese pe care Primăria le-a pierdut, acum vine rândul unui alt proces pierdut cu o asociaţie de locatari.

Este vorba despre o familie care a locuit într-un apartament închiriat de la Primăria Cluj-Napoca, în cartierul Grigorescu. Cei care au locuit în apartamentul respectiv nu şi-au achitat cheltuieile comune de bloc în perioada 2009 – 2012 astfel că s-a ajuns la un total de aproape 10.000 lei. Asociaţia de Proprietari Grigore Alexandrescu nr. 7 s-a văzut nevoită să dea în judecată Primăria, proprietara apartamentului, pentru plata cheltuieilor de bloc.


Primăria a refuzat iniţial să achite datoriile chiriaşilor

Autorităţile locale au depus însă întâmpinare prin care au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

“În motivare s-a arătat că obligaţia de plată a cheltuieilor comune revine persoanelor care folosesc efectiv apartamentul, respectiv numitei Rus Andreea Liana în calitate de  succesoare a titularului contractului de închiriere Rus Petru Ilie pentru perioada noiembrie 2009 – 05.02.2010 şi respectiv de către Rus Andreea Liana şi Rus Roxana Daniela în calitate de locatare pentru perioada 05.02.2010 – septembrie 2012”, se arată în sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca.


Astfel, Primăria a refuzat să plătească banii datoraţi de chiriaşi. Legea prevede însă că pentru recuperarea datoriilor, asociaţia de locatari se poate îndrepta atât către chiriaş cât şi către proprietarul locuinţei astfel că instanţa a decis în final ca Primăria Cluj-Napoca va achita cei aproape 10.000 lei plus dobândă şi cheltuieli de judecată astfel că s-a ajuns la un total de peste 15.000 lei.

Autoturism “rupt” din cauza denivelărilor de pe stradă

Nu doar chiriaşii rău platnici dau bătăi de cap Primăriei Cluj-Napoca, ci şi străzile nereparate şi pline de gropi. Autorităţile locale au pierdut, recent, un proces cu o firmă de asigurări care a plătit daune pentru un şofer care şi-a avariat maşina din cauza stării proaste a drumului.


Întâmplarea a avut loc în anul 2009 când proprietarul unui autoturism Audi cumpărat în leasing de la Porsche Leasing România şi-a avariat maşina în timp ce conducea pe strada Lombului din Cluj-Napoca. Potrivit declaraţiilor şoferului şi ale poliţiştilor, defecţiunile maşinii au fost cauzate de denivelările foarte mari de pe carosabil. Acest lucru a fost dovedit şi în urma expertizei judiciare care mai arată că şoferul conducea sub limita legală de viteză. Firma de asigurare a plătit peste 21.000 lei pentru repararea maşinii şi ulterior a dat în judecată Primăria pentru a-i achita banii cheltuiţi pentru repararea autoturismului. Instanţa a decis că Primăria, ca proprietar al drumului pe care conducea şoferul, se face vinovată de daunele produse la autoturism. Astfel, Primăria trebuie să plătească acum şi cheltuielile de judecată şi repararea maşinii, suma totală fiind de peste 28.000 lei.   

abonare newsletter