Actualitate

Ministerul Sănătăţii: Avem prea mulţi medici de familie!

<p> </p> <p /><img src="documente/stories/03_martie/28_ziua/04-cabinet-medical-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În momentul de faţă sunt prea mulţi medici de familie în România, consideră ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. La nivel naţional există deja 11.000 medici de familie, în timp ce 4.800 de rezidenţi au ales această specializare.

Conducerea Ministerului Sănătăţii apreciază că, în continuare, facultăţile de medicină vor scoate medici de familie şomeri deoarece numărul celor care profesează acum este prea mare. „Eu cred că, în condiţiile actuale, aceste cifre sunt prea ridicate şi practic creştem pentru viitor medici de familie şomeri”, a explicat Cseke Attila, făcând referire la cei 11.000 de medici de familie şi cei 4.800 de rezindenţi.

 


Situaţie similară în Anglia

 


România nu este însă singura ţară care are prea mulţi medici de familie, o situaţie similară fiind înregistrată în Marea Britanie. Potrivit dr. Tony Mathie, preşedintele Organizaţiei profesionale mondiale a medicinei de familie, Wonca Europe, care a avut o întâlnire cu ministrul Cseke Attila, numărul medicilor de familie din Marea Britanie este prea mare în raport cu nevoile populaţiei. „În ultima perioadă, în Anglia sunt respinşi circa 20% din rezidenţii care optează pentru medicina de familie, fiindcă oricum sunt deja prea mulţi medici cu această specializare”, a declarat Tony Mathie.


Medicina de familie, cel mai accesibil serviciu

 


Referitor la problemele actuale ale medicilor de familie, ministrul Sănătăţii a declarat că, din păcate, deficitul financiar din România se resimte şi pe acest segment, de altfel foarte important, având în vedere că medicina de familie este de fapt serviciul medical de bază care este accesibil populaţiei.

“Trebuie să concepem un plan foarte bine pus la punct pentru funcţionarea optimă a cabinetelor de medicină de familie, un plan bazat pe resursele umane prezente în această categorie”, a afirmat Cseke Attila.


În cadrul întâlnirii dintre Tony Mathie şi Cseke Attila s-a mai discutat şi despre unele modalităţi de sprijin pentru medicii de familie, mai puţin costisitoare, din partea ministerului de resort. Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, în unele ţări este o practică mai veche acordarea o dată pe an a unor sume mai mari de la buget cu scopul achiziţionării de aparatură medicală, facilitându-se astfel desfăşurarea activităţii medicilor de familie în condiţii mai bune.

abonare newsletter