Actualitate

Foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii sunt alături de minerii din Roşia Montană

Foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii se alătură protestului de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu colegii lor. De asemenea mai multe sindicate şi comune din întraga ţară au transmis mesaje de susţinere minerilor blocaţi de joi în subteran, în semn de protest faţă de neacordarea, de către senatorii Comisiei juridice, avizului de începre a exploatării de la Roşia Montană.

Angajaţii disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii vor protesta alături de colegii lor de la Roşia Montană.

„O să mergem să-i susținem pe cei de la Roșia Montană, să nu cedeze cum am cedat și am rămas fără locuri de muncă . Îmi pare rău de cei din subteran care o să se îmbolnăvească”, a spus Tudor Bubău, organizatorul protestelor, potrivit B1 TV.


De asemena, mai multe sindicate şi comune din întraga ţară au transmis mesaje de susţinere minerilor blocaţi de joi în subteran. Printre aceştia se numără sindicaliştii din Dâmboviţa, sindicatul CHEMEX din Gura Roșiei (jud Alb.)  minerii din Valea Jiului, localnicii comunei buzoiene Râmnicelu sau oamenii din comuna Ziduri, (jud. Buzau).

Mai jos vă vor prezenta mesajele de susţinere transmise minerilor din Roşia Montană.


UPDATE: Sindicatul CHEMEX este alături de Roșia Montană

"Stoparea proiectului minier de la Roșia Montană anulează automat 500 de locuri de muncă create de RMGC în Roșia Montană și zeci de locuri de muncă create de ALS ROMÂNIA în laboratorul de la Gura Roșiei. Aceste cifre trebuie înmulțite cu numărul membrilor familiilor implicate, la care să adunăm toți agenții economici afectați (direct sau indirect) și, în cele din urmă, să calculam și sumele enorme de bani pierdute de bugetele locale sau de stat. Abia atunci vom vedea adevăratele pierderi ale unui proiect de asemenea mărime.

Se pare că, aceste date le-au „scăpat” celor care protestează împotriva Roșiei Montane și, cred cu tărie că, cei care au ieșit în stradă să susțină oprirea Proiectului au fost sau sunt plătiți (de asociații sau prin alocații/pensii de stat) sau aveau un serviciu stabil. Nu cred că o familie care trăiește din alocațiile copiilor sau din munca de zilier a protestat în stradă pentru ca cei din Roșia Montană să-și piardă locurile de muncă.


Probabil e nevoie de o nouă MINERIADĂ pentru a putea relansa mineritul în România. Poate că, abia atunci, Roșia Montană va fi ascultată.

Sindicatul CHEMEX este alături de minerii de la Roșia Montană și îi vom susține necondiționat în demersurile lor de a fi ascultați, de a face minerit la Roșia Montană. VOM LUPTA ALĂTURI DE EI”.


Președintele Sindicatului CHEMEX, Raul Gomboș, 14 septembrie 2013

UPDATE: Sindicaliştii din Dâmboviţa sunt alături de minerii din Roşia Montană

"Fraţii noştri din Roşia Montană au acum nevoie de noi, iar noi vrem să le fim alături în lupta lor pentru locuri de muncă. Minerii din Apuseni au acum şansa vieţii lor, au un angajator care aşteaptă să pornească o mină. E cea mai mare mină de aur din Europa, iar noi, sindicaliştii din judeţul Dâmboviţa, ca români suntem mândrii că fraţii noştri sindicalişti vor muncii acolo. Sper să audă apelul nostru din Damboviţa cei care vor vota în Parlamentul României.


Locurile de muncă sunt prioritatea Europei. Locurile de muncă sunt oxigenul României şi al Munţilor Apuseni. Ne solidarizăm cu minerii de la Roşia Montană şi le promitem că vom fi alături de ei până la capăt. Ei nu au decât o singură şansă: mineritul. Acum ori niciodată.

Fraţilor din Roşia Montană, noroc bun!"

Ion Oproiu, Preşedintele Filialei Confederaţiei Meridian Dâmboviţa şi Coordonatorul Alianţei intersindicale din Dâmboviţa, 14 septembrie 2013

UPDATE: Liderii minerilor din Valea Jiului au venit la Roșia Montană în semn de solidaritate cu ortacii din Apuseni

Liderii minerilor din Valea Jiului și-au anunțat şi ei vineri, 13 septembrie 2012, solidaritatea cu minerii din Roșia Montană și i-au vizitat pe ortacii aflați de trei zile în subteran.

”Cunoaștem foarte bine situația minerilor din întreaga țară. De aceea, suntem solidari cu confrații noștri din Roșia Montană pentru că știm cât de grea poate fi viața fără minerit. Din păcate minerii au fost întotdeauna obligați la gesturi extreme pentru a le fi auzită vocea. Nimeni în țara asta nu este cu adevărat preocupat de mineri și de viitorul mineritului, un sector extrem de important în economie până în anii 90. Noi îi reprezentăm pe cei peste 5.000 de mineri din Valea Jiului și îi anunțăm pe confrații noștri că suntem alături de ei și că suntem pregătiți să intrăm în această luptă pentru locuri de muncă și relansarea tradiției miniere”, a declarat Adrian Jurcă, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului”.

”Oamenii sunt obosiți, dar determinați să nu cedeze și să meargă până la capăt. Le înțelegem hotărârea. Minerii sunt oameni dârji. Dar aici nu este vorba doar despre acest lucru. Oamenii vor să se întoarcă la familiile lor, dar vor să aducă cu ei și un răspuns bun – că mineritul poate avea viitor la Roșia Montană. Nimeni nu îi poate condamna pentru acest gest. Sunt disperați pentru că lipsa locurilor de muncă îi condamnă la sărăcie. Astăzi am venit doar noi, cei de la vârful sindicatului nostru, dar mâine putem fi aici 5.000 pentru că minerii din Valea Jiului sunt cu sufletul la Roșia Montană”, adăugat şi Ilie Silveșan, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului”.

UPDATE: Comuna buzoiană Râmnicelu se solidarizează cu minerii din Apuseni şi cer repornirea mineritului

„Localnicii comunei Râmnicelu nu pot asista nepăsători la frământările şi dificultăţile prin care trec minerii din Roşia Montană. Le întelegem nevoia de a munci în minerit şi îi respectăm pentru că nu şi-au trădat meseria pe care au învăţat-o de două milenii încoace.

Suntem recunoscători minerilor de la Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană care, în cea mai dură iarnă din ultima jumătate de secol, în ianuarie 2012, ne-au sărit în ajutor. Ortacii din Apuseni au luptat cu frigul extrem şi cu ninsorile pentru a ne veni în ajutor, dezgropând casele din zăpezi şi aducându-ne apă şi alimente. Acum îi ştim în mare dificultate şi vrem să le transmitem întreg sprijinul nostru. Suntem cu sufletul alături de ei şi le transmitem autorităţilor responsabile să pornească mineritul in Apuseni fara intarziere!

Suntem alături de minerii de la Roşia Montană, le dorim să le fie bine, le dorim să ajungă să facă iarăşi minerit şi le dorim NOROC BUN, aşa cum spun ei în mină! Şi le mulţumim încă o dată pentru gestul lor de omenie, pe care nu l-am uitat”.

Dumitru Stanciu, Primar, Comuna Ramnicelu, Jud. Buzău, 13 septembrie 2013

UPDATE: Oamenii din comuna Ziduri, jud. Buzau, sunt alături de minerii de la Roşia Montană

"Localnicii din comuna Ziduri, jud. Buzău, doresc să le transmită minerilor din comuna Roşia Montană, jud. Alba, că sunt alături de ei şi că speră că totul se va rezolva cu bine. Am văzut ca sunt disperaţi şi unii dintre ei chiar s-au blocat în subteran, cerând autorităţilor să îi ajute să aibă în continuare locuri de muncă în minerit, prin pornirea proiectului minier din localitate. Este o dramă ceea ce trăiesc ei şi nu putem rămâne indiferenţi, ca români şi ca oameni.

Ne amintim de minerii de la Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană care, în ianuarie - februarie 2012, când am trăit cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, au sărit în ajutor la deszapezirea mai multor localităţi din judeţul Buzău. Impresionaţi de imaginile pe care le-au văzut la televizor, aceşti oameni şi-au riscat vieţile şi au înfruntat codul portocaliu de viscol şi ninsori pentru a veni în ajutor buzoienilor. Au scos la luminş peste 100 de case îngropate în zăpezi şi au adus provizii de apă, conserve şi pâine.

Acum e rândul nostru să ne arătam solidaritatea. Dorim să transmitem autoritătilor că susţinem demararea mineritului în localitate, pentru ca aceşti oameni să aibă de lucru, pentru ei şi copiii lor.

Oamenii din comuna noastră se îndeletnicesc mai ales cu agricultura, avem teren agricol dar în rest nu sunt alte activităţi în zonă. Oamenii din Roşia Montană nu pot face agricultură, pentru că nu au terenul potrivit, dar pot face minerit, aşa cum au trăit şi strămoşii şi părinţii lor. Dacă au această şansă, aceşti oameni ar trebui să fie lăsaţi să facă minerit, dacă asta este ceea ce îşi doresc, dacă la asta se pricep şi dacă au şi un investitor care să finanteze mina respectivă.

Noi, locuitorii comunei Ziduri, suntem solidari cu minerii de la Roşia Montană, le dorim multă sănătate şi locuri de muncă în minerit! Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Nicolae Nedelcu, Viceprimar, Comuna Ziduri (Jud. Buzău), 13 septembrie 2013

abonare newsletter