Auto

UE introduce permisul digital și adoptă reguli mai stricte pentru șoferi

UE pregătește un pachet de măsuri pentru creșterea siguranței rutiere. Se introduce permisul de conducere digital, o perioadă de probă pentru șoferii începători și ctroale medicale stricte.

Măsuri la nivel european pentru reducerea accidentelor rutiere| Foto: Depositphotos.com Măsuri la nivel european pentru reducerea accidentelor rutiere| Foto: Depositphotos.com

 

 


Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns săptămâna trecută la un acord privind introducerea permisului de conducere auto digital în întreaga Uniune Europeană până la finalul anului 2030.

Accesibil pe telefonul mobil, acest permis va avea aceeași valoare ca permisul de conducere auto fizic.


Măsuri la nivel european pentru reducerea accidentelor rutiere

Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns la un acord privind noile măsuri menite să reducă numărul accidentelor rutiere grave și să crească gradul de siguranță în trafic.

CITEȘTE ȘI: 
România, pe primul loc printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere

În 2024, 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Uniunea Europeană. Cele mai sigure șosele din Europa sunt în Suedia și Danemarca, cu 20, respectiv 24 decese la 1 milion de locuitori, în timp ce Bulgaria și România se află în coada clasamentului, cu 74, respectiv 77 de decese la 1 milion de locuitori.


Permisul de conducere digital

Introducerea permisului digital este doar una dintre măsurile pregătite de Uniunea Europeană. Permisul digital va avea o valabilitate de 15 ani, după care va putea fi reînnoit. Noii conducători auto vor fi supuși unei perioade de probă de cel puțin doi ani, cu reguli și sancțiuni mai stricte pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor, potrivit informațiilor publicate de Parlamentul European. 

Doi ani de probă pentru șoferii începători și descurajarea consumului de alcool

Pentru prima dată, normele UE vor stabili o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători. Astfel, șoferii începători vor fi supuși unor reguli și sancțiuni mai stricte pentru conducerea sub influența alcoolului și conducerea în timp ce nu folosesc centurile de siguranță sau sistemele de siguranță pentru copii. Parlamentarii europeni au asigurat în text o încurajare pentru țările UE să urmărească o politică de toleranță zero cu privire la alcool și droguri, care ar interzice consumul pentru toți șoferii.


Reducerea vârstei de eligibilitate pentru licențe profesionale, introducerea șoferilor însoțitori

Pentru a atenua lipsa de șoferi profesioniști, vârsta minimă la care un șofer poate obține permisul de camion va fi redusă de la 21 la 18 ani, iar pentru permisul de conducere autobuz de la 24 la 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională. Țările UE pot permite tinerilor de 17 ani să conducă un camion sau o camionetă numai pe teritoriul lor, dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență. 

Valabilitate și controale de sănătate

Permisele de conducere vor avea o valabilitate de 15 ani pentru motociclete și mașini. Țările UE pot reduce această perioadă la 10 ani dacă licența poate fi utilizată ca act de identitate național, în timp ce licențele pentru camioane și autobuze vor trebui reînnoite la fiecare cinci ani. Țările UE pot scurta valabilitatea permiselor de conducere ale șoferilor mai în vârstă (65 de ani și mai mult).


CITEȘTE ȘI: 
Taxa auto pentru mașini poluante. Cât vor plăti șoferii?

Înainte de a primi primul permis, șoferul trebuie să treacă un control medical, inclusiv al vederii și al stării cardiovasculare. Cu toate acestea, pentru șoferii de mașini sau motociclete, țările UE pot opta pentru înlocuirea controlului medical cu formulare de autoevaluare sau, în cazul reînnoirii permisului de conducere, alte măsuri alternative. 

La inițiativa deputaților europeni, autoritățile naționale vor fi încurajate să sporească gradul de conștientizare a publicului cu privire la standardele minime de aptitudine fizică și mentală pentru conducere.

Acordul urmează să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliul UE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

2025 aduce amenzi mai mari pentru șoferi. Cât vor plăti cei care sunt prinși fără centura de siguranță sau cu telefonul în mână?

România, printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere

abonare newsletter