Actualitate

Sute de canadieni au aflat despre Campania Salvați Roșia Montană datorită protestului prin artă de la Toronto

Un protest prin artă împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, organizat de un grup de români-canadieni, a avut loc vineri seara în Toronto, în timpul Nopții Albe, un eveniment nocturn de artă şi cultură desfășurat în fiecare an în spaţiile publice ale metropolei canadiene.

Sute de canadieni au aflat despre Campania Salvați Roșia Montană datorită protestului prin artă de la Toronto Sute de canadieni au aflat despre Campania Salvați Roșia Montană datorită protestului prin artă de la Toronto

Protestul a atras atenția asupra rezistenței globale împotriva planurilor de minerit care se doresc să se realizeze la Roșia Montană. Protestatarii au construit un munte simbolic din cutii de carton, făcând astfel referire la cei patru munți care ar trebui distruși pentru a construi mina. În același timp, protestatarii au acoperit și trotuarul cu un colaj dadaist de imagini și articole media care transmit mesajul Salvaţi Roşia Montana.

 Întreabarea serii: “Cine este Roșia Montană?”

Organizatorii protestului din Toronto au explicat că sute de canadieni s-au oprit, curioși, văzând munca ce se desfășura într-o intersecție foarte populată din centrul Toronto-ului. Oamenii au participat de asemenea și la construirea muntelui și a colajului de imagini de pe trotuar, dar și la hora care s-a încins în jurul proiectului de artă. Canadienii au fost surprinși să afle despre proiectul din România, dar mulţi știau despre problemele cauzate de companiile miniere canadiene: “Am citit despre companiile canadiene miniere care au cauzat distrugerea mediului și au încălcat drepturile oamenilor în alte ţări din America Latină şi aş vrea ca guvernul nostru să facă mai multe pentru a-i opri”. O altă tânără a remarcat “Este o idee grozavă, integrați protestul cu arta în cadrul unui eveniment cultural”.


 “A fost o oportunitate unică de a informa cetățenii canadieni într-un mod creativ despre proiectul destructiv al unei companii canadiene, ale căror planuri sunt susținute de parlamentarii noştrii din Ottawa. În calitate de cetățeni români şi canadieni, avem dreptul dar și responsabilitatea să informăm oamenii despre astfel de proiecte miniere care au riscuri imense pentru mediu și societate”, a spus Olga Deleanu, participantă la protest.

 


 

abonare newsletter