Actualitate
Terapie prin artă la Spitalul de Recuperare: Pictură interactivă pentru pacienţi
Programul „Artă pentru viaţă” revine pentru a doua oară la Cluj-Napoca, tot la Spitalul Clinic de Recuperare.
Pictura interactiva la Spitalul de RecuperareEdiţia a doua a programului „Artă pentru viaţă”, derulat de Servier Pharma, cel mai mare laborator farmaceutic independent din Franţa, a fost câştigată la Cluj-Napoca de proiectul “Pictură interactivă” care a început să fie pus în aplicare în Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca la sfârşitul lunii septembrie.
Proiectul constă în realizarea unui şir de panouri de plexiglass montate de-a lungul pereţilor unui culoar care vor forma un curcubeu alcătuit din cercuri de diferite culori şi nuanţe alăturate şi suprapuse. Interactivitatea acestei picturi constă în faptul că pe spatele panourilor se vor monta LED-uri acţionate de senzori de mişcare. În momentul în care o persoană trece pe lângă pictură, LED-urile din apropierea acesteia vor lumina, culorile luminii fiind influenţate de culorile cercurilor sub care este poziţionat LED-ul.
“Pe lângă rolul decorativ şi introducerea unei pete de culoare în spaţiul spitalului, proiectul va avea şi rolul creării unui ambient plăcut iluminat şi dinamic. Pentru copii, acesta va fi o sursă de joacă, luminile colorate ce apar şi dispar la fiecare mişcare trezind interesul şi curiozitatea acestora” afirmă Paula Şumălan, câştigătoarea căreia îi aparţine proiectul implementat în spitalul din Cluj-Napoca.
Anul acesta programul este la a doua ediţie, iar proiectele de terapie prin artă câştigătoare sunt implementate pentru pacienţii din trei spitale partenere de la nivelul ţării.
Pacienţii implicaţi în ediţia de anul trecut a programului au jucat teatru şi au improvizat poveşti, și-au înveselit saloanele cu picturi, au avut parte de jocuri de imaginație și spontaneitate. Proiectul implementat în 2012 în Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a fost foarte bine primit de comunitatea medicilor şi mai ales de pacienţii beneficiari.
Programul „Artă pentru viaţă” îşi propune să fie un remediu pentru suflet şi pune accent pe efectul emoţional pe care arta îl are asupra pacienţilor aflaţi în spitale.