Actualitate

FOTO: PROTESTELE faţă de proiectul de la Roşia Montană continuă: "Vrem conducători patrioţi, nu patrihoţi"

Câteva sute de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca, în cea de-a noua duminică de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Protestatarii au început să se adune de la ora 17.00 în centrul oraşului, cu pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.

UPDATE ORA 20.20

Traficul rutier în faţa Primăriei a fost reluat după o oră; o sută de protestatari cântă

Traficul rutier în faţa Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, după aproximativ o oră, dar pe carosabil au mai rămas în jur de o sută de persoane care cântă şi scandează lozinci împotriva proiectului de la Roşia Montană.

Protestatarii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană şi care blocaseră, duminică seară, traficul rutier şi transportul în comun în faţa Primăriei Cluj-Napoca, au acceptat să deblocheze, după o oră, câte o bandă de circulaţie, la cererea jandarmilor şi Poliţiei Rutiere.


Printre manifestanţi s-a numărat şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.

Pe carosabil au mai rămas circa o sută de persoane, care cântă şi scandează lozinci împotriva proiectului de la Roşia Montană


UPDATE ORA 19.45

Peste 800 de protestatari faţă de proiectul de la Roşia Montană au blocat, duminică seară, traficul rutier în faţa Primăriei Cluj-Napoca, o parte dintre ei asezându-se pe carosabil, la finalul unui marş prin centrul oraşului.

Participanţii la protest au ajuns, duminică seară, în jurul orei 19.45, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, la finalul unui marş care a pornit din Piaţa Unirii şi a trecut pe străzile din centrul oraşului, pe la Prefectură.


Ei au blocat traficul rutier şi transportul în comun în faţa Primăriei, iar o parte dintre ei s-au aşezat pe carosabil, unde scandează "Clasa politică e sub orice critică", "Să moară Goldul", "Noi nu suntem o naţiune de sclavi", "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Jos Ponta, jos, că eşti un mincinos", "Toate partidele aceeaşi mizerie".

Protestatarii sunt supravegheaţi de către jandarmi.


Protestul nu este autorizat, iar participanţii la manifestare nu au spus cât timp vor rămâne în faţa Primăriei Cluj-Napoca.

UPDATE ORA 18.20

Deşi, iniţial, protestarii au declarat în Piaţa Unirii că, având în vedere că s-au strâns puţini oameni nu vor mai pleca în marş, se pare că s-au răzgândit. Numărul lor a crescut vizibil şi au plecat în marş spre Piaţa Avram Iancu - Calea Turzii.


Mihnea Blidariu, solistul trupei "Luna Amară”, participant la manifestare, a declarat că după nouă săptămâni de proteste a constatat că nu s-a schimbat nimic din partea clasei politice în privinţa proiectului de la Roşia Montană.

"Din păcate, am constatat că după atâtea proteste în stradă în ultimele nouă săptămâni am constatat că nu s-a schimbat nimic, primim din partea clasei politice doar amânări legate de proiectul Roşia Montană. Comisia specială pentru Roşia Montană este nereprezentativă şi ilegitimă. Noi continuăm protestele şi vom merge în marş în centrul municipiului, pe la Prefectură şi Primărie", a spus Blidariu.

Protestul nu este autorizat.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Început timid

Cei peste 500 de protestatari s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, având asupra lor bannere cu mesaje precum "Buciumul spune stop proiectului RMGC”, "Ura, a început de(ponta)minarea României”, "Vrem conducători patrioţi, nu patrihoţi”şi "Salvaţi Roşia Montană”.

Aceştia susţin că sunt solidari şi cu sătenii din Pungeşti, care cer interzicerea prin lege a fracturării hidraulice pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

abonare newsletter