Actualitate
Atenţie la programele piratate! Te poţi alege cu dosar penal şi cu contul bancar gol
Programele descărcate de pe internet vin însoţite de viruşi, troieni şi programe spion care permit furtul de date personale, precum nume utilizator şi parolă astfel că cei care folosesc serviciul de internet banking riscă să rămână cu conturile goale.
sursa foto: enterprisestrategies.comCompaniile, dar şi persoanele fizice care folosesc programe de calculator nelicenţiate sau piratate se expun unor riscuri majore. Cel mai grav este însă faptul că utilizatorii de software piratat nu cunosc problemele care vin o dată cu aceste programe downloadate de pe internet. Magda Popescu, reprezentant al BSA The Software Alliance subliniază faptul că multe dintre companiile cu care a intrat în contact în cadrul unor campanii de conştientizare a riscurilor folosirii de software piratat nu cunoșteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicențiat. O dovadă în acest sens este şi un studiu publicat în martie 2013 de International Data Corporation (IDC) care arată că unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafăcut instalat este deja sau va fi infectat cu malware (viruși, troieni, programe spion etc.) până la sfarșitul anului 2013. Se întâmplă acest lucru din cauză că programele pentru calculator nelicențiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoțite, de obicei, de malware sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare.
Programele piratate vin însoţite de riscul furtului de informaţii
Potrivit studiului realizat de IDC, pe lângă faptul că viruşii, troienii şi programele spion afectează buna funcţionare a PC-ului şi a reţelei, se poate ajunge chiar la furtul de date personale, de afaceri şi financiare. Malware-ul odată instalat în calculator permite capturarea de date personale, precum nume utilizator și parolă, cu ocazia accesării serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situații de furt al banilor din contul bancar.
De asemenea, malware-ul înregistrează fiecare acțiune desfașurată de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel că orice date confidențiale pot fi subtilizate cu ușurință, pentru a fi folosite în interesul celor care le accesează neautorizat. În plus, în cazul companiilor pot fi folosite și pentru discreditarea companiei respective, care își pierde astfel credibilitatea în fața clienților și a furnizorilor.
În jumătate din verificările Poliţiei au fost descoperite ilegalităţi
Chestor-șef de poliţie Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române afirmă că în ultimii ani rata pirateriei a scăzut constant în ţara noastră ca urmare a continuării activităţii de combatere a acestui fenomen.
În primele 8 luni ale anului 2013, Inspectoratul General al Poliţiei Române a desfășurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unități PC și suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 euro.
Campanie împotriva software-ului piratat
În acest context, IGPR și BSA The Software Alliance derulează campania „Știi ce informații oferi pe tavă cu un software ilegal?” care urmărește să informeze administratorii de companii și managerii IT din 50.000 de companii mici și mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcționale. Vor fi trimise scrisori de informare companiilor, iar administratorii companiilor și managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de către BSA și Poliția Română. Aceştia pot beneficia şi de consilierea consultanților teleBSA la telefon 021-529.71.95 și e-mail: prevenire@softwareculicenta.ro. Această linie telefonică de asistență și adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, până în iunie 2014.