Actualitate
Moș Crăciun a venit mai devreme pentru locuitorii din Pata Rât
40 de voluntari, dintre care 22 de copii de clasa a V-a, însoţiţi de doi profesori de la Şcoala „Constantin Brâncuşi”, au interpretat colinde tradiţionale maramureşene pe rampa de la Pata Rât.
Bucuria Crăciunului a ajuns încă o dată şi pe rampa de Gunoi de la Pata Rât. Peste 40 de voluntari ai Fundaţiei Creştine de Ajutorare şi ai Fundaţiei ProRroma, adulţi şi copii, încolonaţi în urma a două care pline-ochi cu saci şi cutii cu cadouri, au poposit pe rampa de la Pata Rât, vineri 13 decembrie 2013.
Una dintre barăcile părăsite a fost transformată şi a adăpostit reprezentarea scenei nativităţii. 22 de copii de clasa a V-a a Şcolii „Constantin Brâncuşi”, însoțiți două cadre didactice, au interpretat colinde. Rromii care au lăsat sortarea gunoaielor de pe rampă şi s-au adunat în jurul voluntarilor au aplaudat şi au cântat colinde alături de copii.
Apoi, voluntarii Fundaţiei Creştine de Ajutorare şi ai Fundaţiei ProRroma i-au ajutat să scrie pe decoraţiunile în formă de urmă de pas care sunt lucrurile pentru care au de ce să fie recunoscători.
„Noutatea acţiunii din anul acesta este dată de reconstruirea scenei nativităţii chiar într-o baracă părăsită de pe rampă şi decorarea bradului nu doar cu gunoaiele de pe rampă ci şi cu ceea ce am numit podoabe de suflet. Adică au decorat bradul şi cu dorinţele şi cu imaginea scrisă a recunoştinţei lor, una conştientizată care trece dincolo de lipsurile enorme pe care le trăiesc. Pentru că fie şi pe rampă trăind, în decursul unui an ai lăsat o urmă în care se află şi bucurie, nu doar mult necaz. Cu siguranţă chiar şi pe rampă oamenii se bucură şi pot fi recunoscători că şi în acele condiţii li s-a născut un copil şi este sănătos, au sănătate şi pot munci, au supravieţuit. Iar supravieţuirea pe rampa de gunoi de la Pata Rât e un miracol, cred. Toate aceste „urme prin viaţa lor” sunt demne să decoreze bradul lor de Crăciun. Sunt decoruri de suflet”, a declarat Andreica Lacrima, PR & Project Manager ul Fundaţiei Creştine de Ajutorare.
Copiii Şcolii "Constantin Brâncuşi" şi-au donat hăinuţele care le prisoseau, iar Transylvania College a donat jucării şi ciocolata. Katia Impex a donat o parte dintre costumele necesare reprezentării scenei nativităţii, Direcţia Silvică a donat bradul, Auchan Cluj a donat: 30 de kg de mere, 30 kg de portocale şi 30 de kg de bomboane de pom.