Actualitate

„Electrica” va fi divizată înainte de privatizare

Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat înainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi.

„Electrica” va fi divizată înainte de privatizare „Electrica” va fi divizată înainte de privatizare

„Prin divizarea parţială a Electrica SA se va înfiinţa o nouă societate, persoană juridică română organizată în forma unei societăţi pe acţiuni, având ca obiect principal de activitate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi care va avea ca acţionar unic statul român reprezentat de Ministerul Economiei”, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, acţionarul majoritar al Electrica SA.

Noua firmă va prelua din patrimoniul Electrica SA partea necesară desfăşurării activităţii de gestionare a participaţiilor minoritare la alte societăţi, împreună cu aceste participaţii minoritare.


Totodată, vor fi tranferate noii firme toate drepturile şi obligaţiile decurgând din contractele de privatizare, precum şi drepturile şi obligaţiile Electrica SA decurgând din calitatea de parte în orice litigii sau proceduri arbitrale în legătură cu contractele de privatizare.

Odată divizarea companiei de stat şi tranferul acestor participaţii vor fi modificate contractele de privatizare în care Electrica figureză ca vânzător, în sensul transferului calităţii de vânzător către noua firmă.


Electrica SA a vândut, în perioada 2004-2008 pachetele majoritare de acţiuni de la cinci filiale de distribuţie şi furnizare a energiei.

În prezent, Electrica SA este acţionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.


Compania cere grupurilor CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia), care au privatizat cumulat cinci din cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei, penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susţin că au de plătit sume mai mici, de până la 700 milioane euro.

abonare newsletter