Actualitate
Se scumpește transportul cu taxiul la Cluj-Napoca
În şedinţa de Consiliu Local de luni dimineaţa, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre care prevede majorarea tarifelor maximale la taxi.
În urmă cu aproximativ două săptămâni a avut loc, la sediul Primăriei Cluj-Napoca, o întâlnire între reprezentanţii taximetriştilor (dispecerate şi sindicat) şi reprezentanţii autorităţilor locale în cadrul căreia a fost susţinută necesitatea majorării tarifelor la taxi, stabilite printr-o hotărâre de Consiliu Local din anul 2008. Cu toate că în momentul de faţă, taxiul costă 1.79 lei/kilometru ziua şi 1.99 lei/kilometru noaptea, hotărârea de Consiliu Local le permite firmelor de taximetrie să practice un tarif de până la 2 lei/kilometru ziua şi 3 lei/kilometru pe timp de noapte, acestea fiind tarifele maximale. Reprezentanţii taximetriştilor au solicitat, în cadrul întâlnirii din 16 decembrie, majorarea tarifelor maximale de la 2 lei/kilometru ziua la 2.25 lei/kilometru. În cazul tarifului maxim de noapte, acesta va rămâne la fel. Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor la taxi va fi supus votului consilierilor locali în cadrul şedinţei de luni, 30 decembrie. Dacă se va întruni numărul de voturi necesare, tarifele la taxi se vor scumpi din 2014.
Firmele de taxi nu practică tariful maxim
Majoritatea taximetrelor din Cluj-Napoca au un preţ de 1.79 lei/kilometru ziua şi 1.99 lei/kilometru noaptea. În municipiu, există doar două firme care practică tariful maxim aprobat prin hotărârea de Consiliu Local din anul 2008.
În vara acestui an, conducerea sindicatului taximetriştilor declara că se doreşte practicarea unor tarife diferenţiate în Cluj-Napoca, la fel cum este şi în alte oraşe din ţară. De exemplu, în Bucureşti, tariful la taxi variază între 1.39 lei şi 3.49 lei, preţul mediu fiind de 1.39 lei; în Timişoara, tarifele pornesc de la 1 leu şi urcă până la 2.19 lei, preţul mediu fiind însă de 1.49 lei; în Iaşi, costul pe kilometru este de minim 1.6 lei şi maxim 1.99 lei, preţul mediu fiind de 1.6 lei.
Taximetriştii consideră că este necesară majorarea tarifelor în condiţiile în care în ultimii cinci ani s-a majorat preţul combustibilului, dar şi al asigurărilor.