Actualitate

Tinerii, „şoferii problemă“ ai Clujului

Accidentul de pe Calea Moţilor a readus în actualitate o problemă gravă: oameni nevinovaţi mor sau sunt răniţi grav din cauza tinerilor care conduc beţi bolizi de sute de mii de euro.

Şoferii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani se fac vinovaţi în ultimele luni de mai multe accidente rutiere produse pe străzile din Cluj-Napoca. Accidentele produse de către tineri îngrijorează mai ales prin gravitatea lor: oameni nevinovaţi plătesc pentru inconştienţa altora.

Toate evenimentele rutiere au loc după acelaşi scenariu: tineri, teribilişti, de bani gata care se urcă  la volanul bolizilor de sute de mii de euro după ce au băut bine în cluburi. Poliţiştii clujeni susţin că în rândul acestei categorii de conducători auto se remarcă tot mai accentuat comportamentul dispreţuitor atât faţă de oamenii legii, cât şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic.


Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Cluj-Napoca spun că aceste accidente nu au crescut faţă de alţi ani. „Nu au crescut în mod deosebit. Nu asistăm la ceva ieşit de comun, la un fenomen de amploare. Normal că încercăm să le contracarăm şi să le prevenim. Aici ţine foarte mult şi de educaţia fiecăruia”, spun aceştia.

Dialog halucinant

Yannina Oltean, o blondă de 29 de ani, este cel mai recent caz de acest fel. Tânăra a provocat un accident de circulaţie pe Calea Moţilor în noaptea de miercuri spre joi după o urmărire ca în filme. Fiind testată cu aparatul etilotest, s-a constatat că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. „O femeie de 29 de ani din municipiul Deva, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Moţilor, din Cluj-Napoca, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sensul opus. Anterior accidentului, în Piaţa Unirii, conducătoarea autoturismului nu s-a conformat semnalelor de oprire efectuate de poliţişti, motiv pentru care echipajul de poliţie a trecut la urmărirea acestuia”, au declarat reprezentanţii IPJ Cluj.


După ce i-au fost puse cătuşele, tânăra le-a spus poliţiştilor că nu îi va dezamăgi dacă dau ceva pe ea. „Îți promit că în viața mea nu voi conduce. Uită-te la mine, te rog. Te rog frumos, uita-te la mine o secundă. Dă un leu pe mine, te rog frumos, în lumea asta. Îți voi promite că nu te voi dezamăgi. Te rog frumos, spune-mi numele tău de familie”, spunea tânăra, fără a primi vreo reacție din partea polițistului.

Victime colaterale

În urma accidentului, conducătorul autoturismului care circula regulamentar şi doi pasageri au suferit răni uşoare, iar un alt pasager de 23 de ani a fost rănit grav. Victimele au fost transportate la U.P.U. 1 Cluj-Napoca pentru acordarea îngrijirilor medicale. Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au precizat că doi dintre pasagerii care au suferit răni mai grave au traumatisme cranio-cerebrale gradul zero, un alt pasager a fost trimis la Spitalul de Ortopedie, iar un altul are mai multe leziuni oftalmologice şi a fost trimis pentru investigaţii suplimentare.


Procurorii clujeni au respins joi seara propunerea poliţiştilor de arestare preventivă a Yanninei Oltean. După aproape cinci ore de audieri, procurorii au decis ca tânără să nu fie prezentată unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

Ardelenii, mai liniştiţi la volan

Dumitru Mărciulescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto din România spunea că din experienţa proprie îi vede pe ardeleni mai liniştiţi decât tinerii din alte regiuni ale ţării „care prind mai greu sunt mai lenţi, însă şi mai prudenţi“. Mărciulescu consideră că pentru a diminua numărul teribiliştilor din trafic e necesar ca testele psihologice să se fie făcute conform legii.


Cifre îngrijorătoare

Din situaţia statistică la nivelul IPJ Cluj reiese faptul că de la începutul anului 2014, în judeţul Cluj s-au produs 34 accidente grave urmate de decesul a 9 persoane şi rănirea gravă a 37 persoane. Conform analizelor efectuate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

abonare newsletter