Actualitate
Fostul şef al IML Cluj şi alţi doi medici vor fi urmăriţi penal în cazul cadavrelor decapitate
Fostul şef al IML Cluj Costel Siserman, legistul Mugur Pop şi chirurgul Valentin Muntean vor fi urmăriţi penal pentru complicitate şi instigare la profanare de cadavre, după ce Judecătoria Cluj-Napoca a desfiinţat rezoluţia Parchetului de neîncepere a urmăririi penale în cazul cadavrelor decapitate.
Judecătoria Cluj-Napoca a avut pe rol un dosar privind o plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, făcută de un medic legist, Radu Vieru Socaciu, după ce procurorii Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicilor Costel Siserman, fost şef al Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Mugur Pop (legist) şi Valentin Muntean (chirurg la un spital clujean), în dosarul privind cadavrele decapitate de la IML.
În 13 martie, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunţat decizia în acest dosar, dispunând trimiterea cauzei la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru începerea urmăririi penale.
"Instanţa admite plângerea formulată de petentul Radu Vieru Socaciu, desfiinţează rezoluţia atacată şi trimite cauza la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea începerii urmăririi penale împotriva numiţilor Costel Siserman şi Mugur Pop, sub aspectul săvârşirii, de către fiecare dintre aceştia, a infracţiunii de complicitate la profanare de cadavre, şi împotriva numitului Valentin Muntean sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la profanare de cadavre", se arată în decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.
Dosarul va fi instrumentat de Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.
În urmă cu un an, poliţiştii clujeni au declanşat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a şase corpuri, iar în acest caz a fost sesizat şi Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.
Surse din rândul anchetatorilor declarau atunci că şase cranii de la IML Cluj au dispărut în urma unui curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, la care au participat mai mulţi studenţi străini.
Potrivit surselor citate, capetele celor şase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut la sediul IML, înainte ca poliţiştii şi procurorii să ajungă acolo.
Cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală, mai spuneau anchetatorii.
Atunci, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj să facă o verificare la IML Cluj, "în urma informaţiilor apărute în mass-media privind prezenţa a cinci cadavre decapitate, presupus profanate".
Ministerul Sănătăţii informa atunci, într-un comunicat de presă, că în urma anchetei DSP Cluj a comunicat ministerului că nu a fost încălcată legea.
"IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 - 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică «Durante Scacchi» din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstraţiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, şeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu", spuneau reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Conform acestora, "toate cele cinci cadavre au fost înhumate în 7 martie 2013".
"Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate şi sunt în contradicţie cu cele constatate la faţa locului şi certificate de documente", se mai preciza în comunicatul MS.
În aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii anunţa că directorul IML Cluj Costel Siserman a fost înlocuit cu Marius Vartic, "având în vedere numeroasele sesizări depuse la minister privind activitatea" lui Siserman.