Administrație
Cum se prezintă lucrările la bazinul olimpic din Borhanci. Emil Boc: „Construim azi pentru generațiile de mâine”
Lucrările la bazinul olimpic din Borhanci continuă într-un ritm alert.

Lucrările la bazinul olimpic din Borhanci continuă într-un ritm alert.
Ideea construirii unui bazin olimpic la Cluj-Napoca a pornit de la nevoia unei infrastructuri în natație de ultimă generație.
Lucrările au început în luna mai a anului 2024. Proiectul din cartierul Borhanci prevede construirea unei clădiri pe 3 niveluri cu un bazin de înot acoperit, capacitate de 1000 de spectatori și zone dedicate competițiilor sportive de natație. Astfel, sunt cuprinse: bazin olimpic de înot, bazin olimpic de sărituri, zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare și zonă administrativă.
Primarul Emil Boc s-a aflat, joi, 24 aprilie, pe șantierul viitorului bazin olimpic și a prezentat stadiul lucrărilor.
„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici în Borhanci o investiție de peste 100 de milioane de euro. Astăzi și acum aș vrea să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic de ultima generație pe care îl construim aici la Cluj-Napoca. O investiție care va pune definitiv Clujul pe harta natației cu dotări de nivel mondial. Puteți avea o imagine cu șantierul din momentul de față. Puteți să vedeți acolo în depărtare 745 de piloți forați pe care ar trebui să îi amplasăm pentru a putea stabiliza Dealul Borhanci și să poată realiza această lucrare. Acestea sunt dealurile Clujului, oriunde începem o lucrare trebuie să stabilizăm cu piloți forați. După ce s-a reușit amplasarea acestor piloți forați de peste 1 m diametru plin de beton la 16 metri adâncime s-au început escavările, lucrările care se vizeze construcția bazinului olimpic din Borhanci. Ca idee, acest bazin olimpic va avea, dincolo de dimensiunea lui standard pentru competiții internaționale inclusiv de nivel mondial, va avea un bazin olimpic de sărituri și, evident, un bazin pentru începător, pentru cei care practică fără a avea dimensiune profesionistă înotul sau orice dimensiune de natație. Vom avea gradene pentru cel puțin o mie de persoane și pot spune ca și comparație că ceea ce este astăzi pentru Cluj, Sala Polivalentă, BT Arena, pentru baschet, pentru tenis, pentru bowling, pentru orice competiție o putem organiza aici, acest bazin olimpic de ultima generație va fi pentru natație, pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial”, a transmis Emil Boc.
Bazinul va fi finalizat în 2025
Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, lucrările sunt în grafic, nu există întârzieri, iar termenul de execuţie este 2025.
„Lucrările la bazin au intrat în linie dreaptă, în acest moment se toarnă piloții forați, urmează să fie 745 de piloți forați. Până în acest moment sunt turnați 65, ritmul este de 10-12 piloți forați pe zi. Este o lucrare de mare anvergură, o lucrare extrem de serioasă, peste 100.000 de metri cubi de pământ au fost escavați deja. Bazinul va avea loc pentru sărituri, va fi un bazin pentru polo, va fi amenajat un bazin pentru înot. Bazinul va putea să găzduiască şi competiţii internaţionale. De asemenea, tot în acest bazin vor putea să se facă şi iniţieri pentru diverse sporturi nautice. Am ţinut intens legătura cu Federaţia Internaţională de Nataţie, astfel încât să putem armoniza acest proiect şi să fie unul de care să ne bucurăm cu toţii. Totodoată, bazinul va avea şi 1.000 de locuri în gradenă. Lucrările sunt în toi, sunt în grafic, avem un termen de execuție stabilit, anul 2025, deocamdată nu avem întârzieri, pot să apară eventuale întârzieri condiționate de vreme, dacă temperaturile sunt negative, dar deocamdată nu discutăm de asemenea lucruri, firma e mobilizată, oamenii sunt în șantier, iar lucrările merg foarte bine”, a transmis în luna septembrie Dan Tarcea, pe pagina sa de Facebook.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: