Actualitate

FOTO - Analema Clujului, realizată de un clujean, aleasă de NASA ca Earth Science Picture of the Day

O fotografie realizată de clujeanul Pál Váradi Nagy, care surprinde traiectoria cerească a Soarelui, a fost desemnată fotografia zilei de către NASA la Earth Science Picture of the Day. Ea poate fi văzută pe website-ul Universities Space Research Association.(http://epod.usra.edu/).

Fenomenul surprins de astronomul amator Pál Váradi Nagy, prezentă traiectoria cerească a Soarelui iar fotografia a fost realizată de pe Cetăţuie.

 “Am decis să fotografiez cu un fundal cunoscut – din Cetățuia. Nu există Oraș Comoară fără biserica Sf. Mihail, deci biserica trebuia inclusă în cadru. Având aceste principii am apelat la ajutorul al două programe: Stellarium și Google Earth pentru a alege ora și locația exact”, a spus Pál Váradi Nagy.


"În caz ideal fiecare cadru era făcut cu setări identice – ISO, focus, F, rezoluție etc. Dar vremea m-a forțat să-mi schimb planul: nici intervalul și nici setările nu puteau fi păstrate. Cea mai frustrantă a fost luna  noiembrie când între 8 și 30 nu a fost vreme favorabilă. Aveam temeri că proiectul e în pericol. În total, am fost de cam șaizeci de ori la locul ales, și s-a întâmplat de două ori să se înnoreze pe neașteptate și să nu pot face poze", a explicat el.

Ce este o analmenă?

Cuvântul analema provine din limba greacă (αναλημμα) și înseamnă corecție, compensare. Este reprezentarea grafică a ecuației timpului, adică a diferenței dintre timpul solar real și timpul solar mediu.


Din punct de vedere fotografic, analema este o traiectorie care seamănă cu un 8 dacă fotografiem din aceeași locație la o anumită oră. Analema Pământului își capătă mărimea și forma datorită trei factori. Odată, axa Pământului este înclinată (~23,5 grade) ceea ce îi dă lungimea și ceva devianță laterală. Lățimea o determină viteza de rotație constantă și orbita eliptică care rezultă în accelerarea și decelerarea periodică a planetei.

Etichete: nasa
Ultimele Stiri
abonare newsletter