Actualitate
Cămătarii din Turda lucrează cu metode noi: reţin CARDURILE de SALARII ale datornicilor
Mai mulţi interlopi din Turda şi Câmpia Turzii, despre care procurorii DIICOT susţin că fac parte dintr-o grupare de criminalitate organizată, au fost arestaţi pentru cămătărie şi şantaj. Interlopii au cerut să fie cercetaţi în stare de libertate.
sursa foto: evz.roCine nu avea bani ca să restituie împrumuturile luate de la interlopii din Turda, era obligat să îşi "doneze" cardurile de salarii. Doar aşa, susţin procurorii DIICOT, interlopii îşi puteau recupera ratele pe care datornicii le aveau, scrie evz.ro.
De multe ori, pentru sumele împrumutate, cămătarii din Turda percepeau dobânzi de zece ori mai mare. Dacă cineva împrumuta 1.000 de lei, în scurt timp ajungea la concluzia că are de restituit chiar şi 10.000 de lei, dobânda fiind de 100 la sută.
După mai multe luni de anchetă, procurorii DIICOT au cerut Tribunalului Cluj arestarea membrilor grupării de criminalitate organizată, Aurelian Chiciudean, zis "Relu", Mircea Călin Mureaşan, zis "Mâţa", Petre Călin Ferdean, zis "Fefe" şi Claudiu Ghibu.
Prostituatele lucrau doar ca să restituie împrumuturile
Procurorii DIICOT susţin că Claudiu Ghibu era cel care practica cămătăria la scară largă, între clienţii acestuia fiind mai multe prostituate care "lucrează" în zona benzinăriei A/A de la ieşirea din Turda, pe DN 1. Cum nu reuşeau să achite ratele la "creditele" luate de la Claudiu Ghib, prostituatele lucrau non stop pentru acesta.
La percheziţia care a avut loc acasă la Ghibu, procurorii au găsit nouă cărţi de identitate ale unor persoane care trebuiau să restituie diferite împrumuturi dar şi mai multe zeci de foi A4, care conţineau numele unor persoane precum şi sumele împrumutate, cu dobânzi cuprinse între 30 şi 100 la sută. Ghibu a declarat că nu ştie cum au ajuns cărţile de identitate în locuinţa lui şi nici ce este cu listele cu diferite nume ale unor localnici.
Controlau toate cluburile şi discotecile
Despre ceilalţi trei membrii ai grupului, Aurelian Chiciudean, zis "Relu", Mircea Călin Mureaşan, zis "Mâţa", Petre Călin Ferdean, zis "Fefe", anchetatorii susţin că erau "aripa dură", şi că se impuneau prin ca şi oameni de ordine la cluburile din cele două oraşe. Sumele de bani care erau plătite de patroni în schimbul liniştii, erau cuprinse între 100 şi 400 de lei, săptămânal.
Cei trei deţineau "controlul" în toate cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc, unde se impuneau ca şi oameni de ordine. Modul de acţiune era unul simplu: în prima fază erau trimişi mai mulţi bătăuşi care provocau scandaluri iar mai apoi, Aurelian Chiciudean, contacta patronii localurilor şi le cerea ca echipa lui să fie angajată pentru asigurarea ordinii.
Procurorii DIICOT susţin că Aurelian Chiciudean era liderul grupului şi el decidea cine să fie bătut, localurile unde se acţionează şi negocia sumele cu patronii acestor cluburi şi discoteci.