Actualitate

Record! Dezvoltatorul imobiliar al blocurilor Luxor din Floreşti trebuie să achite 1,5 mil. euro TVA pentru apartamentele vândute

Mai mulţi dezvoltatori imobiliari din Cluj-Napoca a fost obligaţi de Curtea de Apel Cluj să achite cea mare sumă de până acum, reprezentând TVA, pentru apartamentele construite și vândute ulterior.

Reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Cluj au fost surprinşi de decizia instanţei şi s-au bâlbâit cu răspunsurile la întrebarea dacă vor avea de unde recupera prejudiciul, scrie evz.ro.

În 2009, Ministerul de Finanțe a lansat ofensiva împotriva dezvoltatorilor imobiliar care, în perioada de "boom imobiliar", au construit sute de apartamente şi nu au achitat la bugetul de stat, TVA-ul aferent pentru tranzacţiile aferente.


În judeţul Cluj, până în prezent, decizia Curţii de Apel Cluj este prima care obligă un dezvoltator imobiliar să achite o sumă destul de importantă: TVA - 6.99 milioane lei, aproximativ 1.5 milioane euro, pentru apartamentele construite în mai multe ansambluri imobiliare în localitatea Floreşti. Este vorba despre cele trei ansambluri imobiliare Luxor. 

Potrivit raportului de inspecţie fiscală încheia în luna octombrie 2011, Emil Cibu şi asociaţii lui, soţia Loredana şi Alin Ciungan, au efectuat 596 de tranzacţii imobiliare, în mai multe ansambluri imobiliare.


"Din documentele puse la dispoziţie de notarii publici a rezultat că în perioada 25 februarie 2005 - 30 decembrie 2009, Emil Cibu împreună cu asociaţii lui au efectuat un număr de 596 tranzacţii imobiliare în valoare de 63,96 milioane lei", se arată în raportul de inspecţie fiscală. Inspectorii au mai menţionat că în timpul efectuării controlului l-au chemat de mai multe ori pe Emil Cibu să se prezinte, cu documentele originale de vânzare-cumpărare, dar a acesta a motivat că nu mai deţine acele contracte. Stabilirea numărului de tranzacţii efectuate s-a făcut pe baza declaraţiilor de impunere făcute de birourile notariale din judeţul Cluj, care sunt obligate să declare la "Finanţe", toate tranzacţiile imobiliare pe care le autentifică.

Codul lui Cuza l-a salvat în prima fază

Cibu a atacat raportul de inspecţie fiscală la Tribunalul Cluj. Magistratul a decis în favoarea lui şi a dispus anularea documentului prin care era obligat să achite TVA în sumă de 1.5 milioane de euro. Deşi Codul Fiscal este clar la acest capitol, magistratul a decis să anuleze raportul Inspecţiei Fiscale, în baza Codului Comercial Român adoptat pe vremea lui Cuza Vodă, care scoate din sfera faptelor de de comerţ vânzarea de imobile.


Curtea de Apel Cluj nu a fost la fel de receptivă la motivele invocate de Cibu şi a decis să anuleze sentinţa Tribunalului Cluj şi să îl pună pe acesta la plata TVA.

Finanţele luate pe picior greşit

Decizia Curţii de Apel Cluj i-a surprins şi pe reprezentanţii Direcţiei Regionale de Finanţe Cluj . Directorul instituţiei, Mihai Costin a refuzat să răspundă la întrebarea legată de modul de recuperare a acestor sume şi dacă există instituit un sechestru asigurator. "Este un amănunt care nu poate fi dat publicităţii", a spus Mihai Costin.


Alte surse avizate din cadrul Direcţiei de Finanţe Cluj susţin că la un moment dat, în timpul derulării controlului, a fost instituit un sechestru asigurator. "Din câte se pare aceste măsuri asiguratorii au fost ridicate din dispoziţia unei instanţe de judecată. Vom face o analiză a cazului şi vom vedea dacă vom putea recupera ceva", susţine un angajat cu funcţie de conducere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter